Élet-Stílus

Octopus nélkül el se indulj [PingHong blog]

Az Octopus egy plasztik kártya, amely megkönnyíti a mindennapokat. Mindenhol fizethetsz vele és még csak elő sem kell venned.

Az Octopus felhasználási köre nagyon széles. Fizethetsz vele tömegközlekedésben, boltban, strandon, színházban, kórházban, nagyjából bárhol. Az e-fizetés remek és biztonságos eszköze, mert nem kell kivenned a pénztárcádból a termék vagy szolgáltatás árát, elég csak a terminálhoz érintened és hagynod, hogy megtörténjen a tranzakció. A fizetés pillanata utáni pillanatban azt is megtudod, hogy mennyi a még rendelkezésedre álló kredited. És ha nincs elég pénz a kártyán, a városvezetés azt is “meghitelezi”.

A kártya beszerzése is könnyű. Odacsattogsz a metrómegállóban a pénztárhoz és veszel magadnak egy kártyát, amin alapból 50HKD (olyan mint a leiható belépő) van. Ezt persze bővítheted további összeggel, így ha mondjuk befizetsz 150 HKD-t (hongkongi dollárt), akkor 100 HKD lesz az Octopuszodon. A tartalék ötvenes (a kártya lefogyasztható ára) arra kell, hogy ha véletlenül kifogy a kereted, akkor az utazás vagy vásárlás során abból a tartalékból vonják le a fenmaradó részt. Tehát,  ha felszállsz a metróra, és még 10HKD van a kártyádon, de az utad 18HKD-ba kerül, akkor a fennmaradó 8 HKD-t a tartalékbol fedezed. Zseniális.

Tudom, hogy otthon az is nagy szó, hogy végre bevezették a ‘rent a bike’-ot (végül is működik már?), és biztosan költséges lenne mindenhova terminálokat helyezni, de el kell hinnie mindenkinek, hogy nagyon jó és könnyű és egyszerű és szükséges otthonra egy ilyen (egyébként Londonban is használt) e-fizetési rendszer. Slussz passz

Arra gondoltam, hogy egy képsor erejéig bemutatom a feltöltési folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik