Élet-Stílus

Az ital miatt vezetnek rosszul a lányok

A tizenéves lányok alkalmi lerészegedése károsítja az agyuknak azon területeit, ami a memóriával és a térbeli tudatossággal függ össze.

A BBC cikke szerint a fiatal nők agya különösen érzékeny az alkohol okozta ártalmakra, aminek oka az, hogy jóval hamarabb kifejlődik, mint a férfiaké. Épp ezért a tizenéves lányok alkalmi részegsége sokkal nagyobb károkat okoz, mint azt a kutatók előzetesen gondolták volna.

Erre vonatkozóan épp a közelmúltban hoztak nyilvánosságra egy tanulmányt, melyben 95, 16 és 19 év közötti fiatalt – fiúkat, lányokat vegyesen – vizsgáltak meg. A szakemberek kikérdezték a fiatalokat az italozási szokásaikról és különféle neuropszichológiai teszteket töltettek ki velük, miközben MRI-vel vizsgálták az agyukat.

A teszt meglepő eredményt hozott: eszerint az alkalmanként nagyon lerészegedő lányok gyengébben teljesítettek a memóriájukat és a térbeli tudatosságukat vizsgáló feladatokon, mint nem ivó társaik. Ez a későbbiekben gondot okozhat vezetés, összetett mozgásokat igénylő sportolás vagy mondjuk térképhasználat közben is.

A kutatás vezetője elmondta azt is, hogy a fiatal férfiaknál ilyesmit nem tapasztaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik