Élet-Stílus

Kínában eltűnt a weboldalak közel fele

Az internet, ahogyan gondolhatnánk, folyamatosan növekszik. Nem így van ez Kínában. Egy most megjelent kormányzati jelentés szerint, amelyet a Chinese Academy of Social Sciences tett közzé, 41 százalékkal kevesebb oldal működött országukban 2010-ben, mint egy évvel korábban.

Összehasonlításképpen a világon 255 millió webszájt volt bejegyezve tavaly. A Royal Pingdom szerint ráadásul évente mintegy 21 millió új szájttal gyarapodik számuk.

A kínai hatóságok inkább a jót látják abban, hogy országukban egyre kevesebb internetoldal működik. Véleményük szerint mindez magasabb színvonalat jelent, köszönhetően a hatékony felügyeletnek és az erős szabályozásnak. Hozzátették: miközben az önálló domainek száma ugyan csökkent, a meglévők tartalma jelentősen bővült 60 milliárd oldalra, amely viszont 79 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
A BBC beszámolója megjegyzi, hogy sok Kínának szánt oldalt, így a BBC ilyen nyelvű oldalát is rutinszerűen blokkolják, de ezek közé tartoznak általában a közösségi oldalak is a Youtube vagy a Facebbok is.

Eközben a hivatalos kínai média szerint nagy előrelépés, hogy a kínai mára az egyik legszélesebb körben használt nyelv az interneten. Kiemelik, hogy országukban 2000-ben alig 22,5 millió kínai jutott nethez, addig mára az internet penetráció eléri a 34 százalékot, amely jobb mint a legtöbb fejlődő országé, a mobilt használók száma pedig eléri a 900 milliót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik