Élet-Stílus

Ezt edd, hogy ne harapjanak a szúnyogok

Mivel a vérszívók szag alapján vadásznak, néhány ügyes trükkel kicselezhetők.

A szúnyogok érzékszervei leginkább olyan kémiai anyagokra érzékenyek, mint a széndioxid vagy a tejsav. Ezekből a meleg vérű élőlények – így az ember is – nagy mennyiségben bocsát ki, ami a szúnyogok számára könnyű prédává tesz minket. Arra, hogyan tartsuk távol magunktól a bosszantó rovarokat egy meleg, tóparti éjszakán, sokféle népi bölcsesség létezik, melyek közül nem mind idejét múlt.

A fokhagymáról köztudomású, hogy szagával elrettenti a szúnyogokat. Nemcsak elfogyasztva, hanem szúnyogriasztó céllal készült testápolóba keverve is hatásos. Persze, aki fokhagymás kozmetikumokat használ, annak nem árt azzal is számolnia, hogy nem csak a szúnyogokat riasztja el. A fokhagyma mellett néhány gyümölcs és zöldség is hatásos lehet, bár azt nem árt tudni, hogy ezek önmagukban nem képesek arra, hogy távol tartsák a vérszívókat.

A gyümölcsök és zöldségek esetében a kulcsszó a potassium: azok a növények, melyek bőven tartalmaznak ebből, például a krumpli, a mazsola, a spenót és a banán, jobban vonzzák a szúnyogokat, míg az áfonya, az alma, a görögdinnye és az uborka vagy a bors keveset, így azok szúnyogszempontból kevésbé vonzóvá tehetik a szagunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik