Élet-Stílus

Vígözvegységre vágynak: egyre több a férjgyilkosság

Sok férfi teherként tekint a házasságra, mert egyre magasabb a nők ára. Ráadásul számos feleség "hagyományos" módon szabadul meg a megunt férjétől.

A nigériai társadalomban változóban van a házasság hagyományos szemlélete: manapság sok nigériai férfi teherként tekint a nősülésre, mivel komoly egzisztencia szükséges egy feleség eltartásához, ugyanakkor az ország egyes területein a nők inkább férjük egyenrangú társai akarnak lenni.

Nigéria déli részein a fiatal férfiak körében a házasság elvesztette vonzerejét – mondta egy nigériai újságíró a BBC online kiadásának nyilatkozva.  Az ifjak sokkal tovább ragaszkodnak az agglegényélethez, mint apáik, miközben a pártában maradt fiatal nők egyre nagyobb aggodalommal szemlélik, amint életük legszebb évei elszállnak.

Délen háromféle házasság dívik: az iszlám, a keresztény és a hagyományos. A ragyogó szertartás után várható élet azonban sok fiatal férfi kedvét szegi az elkötelezettségtől.

A délkeleti térségben egy húszas éveiben járó férfi nem mer házasságra gondolni munkás élete első tíz évében, akkor sem, ha egyetemet végzett, hacsak a szülei nem olyan gazdagok, hogy fizessék a számlát. Még jobban főhet a vőlegényjelölt feje, ha választottja ugyancsak diplomás, ugyanis minél műveltebb egy lány, annál nagyobb becsben tartja a családja. Ha a diplomás férfi lehúzott egy évtizedet egy olaj- vagy telekommunikációs cégnél, csak akkor engedheti meg magának a nősülés luxusát és azt, hogy feleségét egy életen át ő irányítsa.

Délnyugaton más a helyzet. Nem a menyasszony “ára” okoz fejfájást a nősülőknek, hanem az értékek és az erkölcs változása. Arrafelé a fiatal nők természetesnek fogják fel a családi életben a Nyugatról érkezett női egyenjogúságot, és azt is, hogy szabadon válasszák meg életük útját. A válás súlyos gazdasági következményekkel jár a férjekre nézve, ezért ritkán viszik dűlőre a dolgot. A cikk szerzője szerint közismert, hogy a váláshoz folyamodó nők a vallásosak közül kerülnek ki. A többiek ugyanis szellemidézőktől kérnek tanácsot, és előfordul, hogy a “hagyományos” módon szabadulnak meg a férjüktől: gyilkossággal. A temetés és a gyászév letelte után pedig gondtalan gazdagságban élnek tovább.

A fiatalok közül sokan esküsznek templomban. A nigériai főváros, Lagos templomaiban manapság már a gyermeket váró párok is megkapják az áldást. Sok család ugyanis megköveteli, hogy fiuk menyasszonya essen teherbe a frigy előtt. A dogmákhoz ragaszkodó templomok sem küldik el az ilyen párokat: arra kérik őket, hogy kössenek polgári házasságot, aztán térjenek vissza áldásért. Mint hangsúlyozzák: a gyermek az isten ajándéka – írta Odunfa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik