Élet-Stílus

Nem hiszünk a monogámiában?

Minden második német elképzelhetetlennek tartja, hogy a párok képesek hűségesek maradni egymáshoz.

A párkapcsolati szakértők szerint a szomorú arányon nincs mit csodálkozni: a házasság már régen nem olyan szent és sérthetetlen ígéret, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ezt látszik igazolni a tény is, hogy a megkérdezett németek 80,3%-a úgy gondolja, egy válás ma már nem nagy ügy, ebben ráadásul a férfiak és a nők is egyetértenek. Sőt, a válások közel harmadát a nők kezdeményezik.

Egy hamburgi pszichológus mindezt azzal magyarázza, hogy a mostani társadalom már nem támogatja annyira a sikeres házasságkötéseket és a hosszú távú párkapcsolatot mint korábban. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy időközben a nők is megtanultak gondoskodni saját magukról, sőt mi több, karriert építenek, ami némely esetben sokkal gyümölcsözőbb, mint a férfiaké. Egy magabiztos, talpraesett nőnek ma már nincs szüksége egy védelmező férfira, aki megteremti a családalapítás egzisztenciális hátterét, hiszen arra ma már adott esetben ők is képesek.

Némi reményre ad okot, hogy a felmérés tanúsága szerint a többség – a férfiak és a nők is – még mindig hisz az életen át tartó boldogságban és a magánéletben is azt az embert keresi, akivel ezt meg tudja valósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik