Élet-Stílus

A chips az oka mindennek

A világszerte járványszerűen terjedő elhízásnak legalábbis biztosan.

A burgonyaszirom, vagyis a chips bűnösségét három, egymástól teljesen függetlenül végzett, nagyszabású vizsgálat kimutatta. Ezek eredményeit most amerikai kutatók fésülték össze és publikálták is a világ első számú orvosi folyóiratában, a New England of Medicine-ben.

Az orvosok és a táplálkozási szakértők évek óta szeretnének választ kapni arra, miért nő rohamosan, világszerte az elhízott emberek száma. A vizsgálatok szerint az utolsó három évtizedben az elhízás már gyerekkorban elkezdődik, később pedig olyan betegségeknek növeli a valószínűségét, mint a vérnyomás, a cukorbaj, vagy az infarktus.

A nagy tanulmányok szerint a világszerte kialakuló súlytöbblet alapja a többletkalória: vagyis többet eszünk, mint amennyit szervezetünk működése közben eléget. A súlynövekedés legfőbb oka a burgonyaszirom, vagyis a chips volt, ebből az átlagos fogyasztás a vizsgált 20 év alatt napi legalább 15 szirom volt, ami 160 kalóriának felel meg. 4 év alatt csupán ez majdnem egy kiló súlytöbbletet okozott, miközben az elfogyasztott édességek, desszertek csak negyed kiló hízásért feleltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik