Élet-Stílus

Aranycsipkében a Váci utcai Harrods

Mit kezd egy világhírű kortárs francia építész a magyar historizmus egyik legszebb épületével? Szó sincs újabb plázáról, a Vörösmarty téri Váci1 kialakítását tekintve igazi luxusáruház. A többi a bérlőkön múlik.

Évszázados üveg páramennyezet és 1600 négyzetméternyi hipermodern aranycsipke; 21. századi panorámaliftek a szokatlanul merész ”piros udvarban”, kicsivel mellette helyreállított Róth Miksa festett üvegablakok, melyek a világháborúk előtti boldog békeidők jólétét idézik. Kevés olyan felújítás látható Budapesten, mely során régi és új ennyire szervesen, harmonikusan kapcsolódik össze. „Itt vagyunk a Bécsi utca mellett, nem kell feltétlenül lebontani egy épületet, hogy megfeleljen a 21. század kihívásainak” – üzent finoman Csipak Péternek és az általa felhúzni tervezett Zeppelin ház támogatóinak Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a Vörösmarty téri Váci1 áruház bejárásának sajtótájékoztatóján.

A funkcióváltással egybekötött 60 millió euró költségű helyreállítás (hiszen az Alpár Ignác által tervezett épület sosem volt áruház) persze nem ment ilyen simán. A néhai Pesti Hazai Első Takarékpénztár székházát 5 éve vette meg a luxemburgi székhelyű Orco – akkor még a tőzsde működött itt -, a költséges helyreállítás pedig épp a válság idejére esett, ezért sokáig állt a projekt, az is bizonytalanná volt, hogy megvalósul-e egyáltalán. A munkákat ráadásul az Orco és a kivitelezők (Hérosz Zrt. és Reneszánsz Zrt.) bevallása szerint is állandó vita kísérte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Az eredmény azonban kifogástalan lett. A neves francia építész, Christian Biecher nagyon határozottan 21. századi áruházat akart, mely a végeredményt látva mégis tökéletesen passzol a magyarországi historizmushoz. Ebben a magyar Kőnig és Wagner Építésziroda is segítségére volt.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Fotó: Neményi Márton / fn.hu (galéria!)

Ahol lehet, meghagyták és helyreállították az értékes részleteket (úgy, hogy a végeredménnyel az ilyen kérdésekben kérlelhetetlen KÖH is elégedett lett), a modern rész pedig olyan apró gesztusokkal illeszkedik a régihez, mint például az épület régi csempéjének felnagyított mintájából készült padlóburkolat, vagy a leendő üzletek egységes, fekete sávba írt feliratai, ahogy az egy igazi luxusáruházhoz illik.

A magyar Harrods?

Mert a Váci1 luxusáruház, ez nem kérdés, fekvése, nívós kialakítása, gyönyörű körpanorámát nyújtó tetőterasza mind erre predesztinálják. Csakhogy inkább közép- és hosszútávon, mint a következő 1-2 évben. Először ugyanis inkább közép- és felső-közép kategóriás márkák bérlik majd a helyiségeket (mintegy 80 bérlő lesz kezdetben), az igazi luxus egyelőre az Andrássy út privilégiuma marad. Kérdésünkre Kalapács Kornél, az Orco magyarországi vezetője kifejtette, hogy mindenképpen hosszútávon gondolkodnak, szerinte 5 év, mire az épület igazán megtalálja a helyét a belvárosban. Kalapács szerint addigra a bérlők is felismerhetik, hogy ilyen adottságú áruház nincs még egy a belvárosban, így a Váci1 lehet a magyar Harrods vagy Galeries Lafayette.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az épület ráadásul a magyar divattervezők központjává is válhat, feltéve, ha sikerül megegyezniük egymással és az épület tulajdonosával. Az Orco ugyanis hónapokig tárgyalt velük arról, hogy a 4. szint csak a hazai designereké legyen, ám Kalapács Kornél az fn.hu kérdésére megerősítette, hogy a tárgyalás ebben a formában ugyan sikertelenül zárult, a 4. emelet más bérlőé lett, de egy szinttel lejjebb valóban megnyithat egy többmárkás üzlet, mely tényleg a magyar divaté lesz. Október 13-án ez is kiderül, az áruház ugyanis akkor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik