Élet-Stílus

Az étel, amit mindenki imád

A tésztát korábban csak azért ették, mert olcsó volt.

Míg kezdetben csak azok a szegény dél-olasz családok ették, akiknek nem futotta másra, a tészta mára az egész világot leigázta. Túlzás nélkül. Egy – az Oxfam cég által készített – világméretű közvélemény-kutatás szerint a tészta ma már a bolygó legnépszerűbb étele, és megelőzi a húst, a rizst, sőt még a pizzát is.

A legnagyobb tésztaevő nemzet továbbra is Olaszország, őket követi Venezuela, Mexikó, Svájc, Görögország és Bolívia. És hogy mégis minek köszönhető ez az óriási siker? Bár a hagyomány úgy tartja, hogy az olaszok Marco Polónak köszönhetik a tésztát, valójában egy súlyos katonai vereség áll a titok hátterében.

A tésztát ugyanis azok az arab hódítók ismertették meg az olaszokkal, akik a 8. század környékén szállták meg Szicíliát. Az eredeti recepten az olaszok csak két fontos változást eszközöltek, melyek közül az egyik a magas gluténtartalmú durumbúza, amit a készítéshez használtak, a másik pedig a paradicsomszósz. A szegény olasz kivándorlók ismertették meg az egész világgal, amikor egy jobb élet reményében útnak indultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik