Élet-Stílus

A vörösbor és a csoki együtt a legjobb

Van mentsége annak, aki ragaszkodik a napi egy pohár borhoz és a szelet csokoládéhoz.

A jótékony hatást, vagyis azt, hogy serkenti a vérkeringést, ezáltal fokozza az agyműködést – okosabbá tesz – a csokoládé és a vörösbor külön-külön is kiváltja. Hála a bennük található polifenolnak, aminek hatását most a Northumbria Egyetem kutatói vizsgálták alaposabban. A szakértők úgy vélik, ha valaki kombinálja a polifenol tartalmú ételeket és italokat – például a vörösbort a csokoládéval -, akkor még intenzívebb hatást érhet el.

A jótékony hatást főleg idősebb korban érezni – mutatták rá a kutatók – mert ilyenkor a vérkeringés lassabb, és ha valami felgyorsítja, annak jótékony hatását szinte azonnal érezni lehet. Hozzátették, a kutatás jelenlegi fázisában még csak nagyon magas polifenolmennyiségnél lehet látványos hatást elérni, de dolgoznak azon, hogy a kisebb mennyiségek hatását is feltérképezzék.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egészséges táplálkozás – szuperélelmiszerek (tudatosvasarlo.hu)
A vörösbor még egészségesebb, mint hittük (hvg.hu)
Jó bor, jó egészség (hazipatika.com)
Red wine and chocolate can boost your brain power (telegraph.co.uk) – angol

Ajánlott videó

Olvasói sztorik