Élet-Stílus

Kalandtúra a vidám filozófia berkein át

Korunkban egyre nagyobb gondot okoz az emberek elidegenedése. Hányszor söpör át rajtunk a kívánság, hogy bárcsak ezt a kérdést igazán meg tudnánk valakivel beszélni!

A cikksorozatomba eddig bemutatott filozófiai tanácsadások elsősorban zavar- vagy gondközpontúak voltak. A Tóth Mihály vezette beszélgetések azonban szakítanak ezzel a szemlélettel. A gondot az élethez szükségszerűen hozzátartozónak tekinti, így tanácsadásai sem ezek megszüntetésére irányulnak elsősorban. Hitvallása szerint a filozófia feladata a krízisekben való végigkísérés. Ahogy Arisztotelész a Nikomakhoszi etikában is kifejti: a sorscsapások a bölcs embereket sem kerülik el, ők pusztán abban különböznek a többi földi halandótól, hogy nyugalommal és erkölcsi szépséggel viselik el azokat. A gondok egy lényegszerűbb létezésre szólítják fel az embereket.

A német filozófia egy hagyatéka, hogy létezni nem más, mint hatással lenni a környezetre. Így a beszélgetések központjába a helyes cselekvés kerül. Ez magában foglal egy nagyfokú optimizmust a cselekvés iránt, tudni illik, hogy lehet cselekedni, hogy a passzivitással szemben a cselekvés önmagában is érték, és hogy érdemes is cselekedni, alkotni, teremteni, és hogy létezik egy jobb megoldás is.

Az egyén társas közegben valósul meg, ezért a beszélgetések során egyszerre vizsgálódnak az egyén és a szociáletikai kérdések mentén, vizsgálják a kettő folytonos egymásra hatását és a hatások folyamán keletkező változásokat is. Hiszen az „Én” és a „Környezet” nem egymástól élesen elváló két dolog, hanem egy dinamikus, folyton változó valóság része. Fontos felismerése ennek a szemléletnek, hogy az alkalmazkodás során nem pusztán elfogadom a külső kényszereket, hanem azáltal meg is változtatom azt a környezetet, amihez alkalmazkodnom kell.

A beszélgetések során első sorban itt is az ember racionális voltára támaszkodnak. És bár sok minden az ember racionális világán kívül esik, a racionalitás felett jó, és szisztematikusan felépítethető hatalmunk van. A tudatosság begyakorlásával növelhető az ember harmóniaérzete, hogy képes legyen derűsen együtt élni önmagával és a környezetével. Így a filozófia már nem pusztán a bölcsesség szeretetévé válik, hanem azt is szeretni tudjuk majd általa, hogy képesek vagyunk a bölcsességre.

Természetesen ahogy az eddig bemutatott tanácsadások, úgy az integratív beszélgetések sem helyettesíti sem a szakirányú tanácsadás egyéb formáit, sem a pszichoterápiát!

Tamás Gergely
filoterapeuta

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a szerzőről és a filoterápiáról (filoterapia.hu)
Még több információ a Tóth Mihály vezette beszélgetésekről (tothmihaly.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik