Az úgynevezett additív allergiát kifejezetten az ételekhez kevert adalékanyagok – mint a tartósítószer, az ízfokozó, vagy a mesterséges színezék – váltják ki. Veszélyes is lehet, hiszen ez a fajta érzékenység aluldiagnosztizáltnak számít: sokan nem tudják, hogy allergiások valamelyik összetevőre, de nem segít az orvosoknak az sem, hogy az ételekben az allergén rejtve marad.
Az esetek kis részében előfordulhat az is, hogy az allergiás külön-külön nem érzékeny az ételadalékra, csak egy bizonyos kombinációban – mondta el dr. Balogh Katalin, allergológus. Ez a fajta allergia főleg a száj környékén és a felsőtesten okoz bőrpírt és csalánkiütéseket, de ritkán az egész testre kiterjedő anafilaxiás sokkot okozhat, ami már nagyon veszélyes.
Az adalékanyagok között a leggyakoribb allergénnek a tartósítószerek – nátrium benzoát, szorbinsav, szalicilek – számítanak, de az ízfokozók is gyakran váltanak ki allergiás reakciót.
AJÁNLOTT LINKEK:
Tudjon meg még többet az adalékanyagok által kiváltott allergiáról (wellnescafe.hu)
Az anafilaxia 8 tünete (femina.hu)
Még több információ az allergiáról és fajtáiról (hazipatika.com)