Élet-Stílus

A pokol és a Nouvelle Vague vár minket

Legújabb lemezével tér vissza hozzánk a francia Nouvelle Vague, hogy meghallgassuk tőlük a Mano Negra slágerét, de a pokolba is alászállhatunk Dantéval és a Maladype Színházzal. Hétvégi programajánló.

Péntek, április 1.

Már szinte a Nouvelle Vague is szinte haza jár Magyarországra. Voltak ők már a Balaton Soundon, a Szigeten, de az A38 Hajón is nyomtak már dupla koncertet. Ők azok, akik olyan slágereket, mint a God Save The Queent, a Master and Servent, a Just Can’t Get Enough vagy éppen a Too Drunk To Fuckot laza bárzenés hangulatban adják elő, és épphogy csak felismerhetőek a számok. Most portfoliójuk tovább bővült a Couleurs sur Paris című lemezzel. Ebben a francia posztpunk-korszak legnagyobb slágereit dolgozzák fel, így például nagy kedvencünket a Mano Negra Mala Vidáját is hallhatjuk tőlük.

Most pénteken indul a Fringe Fesztivál a Pesti Broadwayn, Nagymező utca és környékének színházaiban. Az ingyenes programokra a határidőn belül érkezett, első 250 jelentkező e-mailben kap egy jelszót, mellyel a megadott linken regisztrálhatja magát. Itt mutatják be például a Johnny utolsó megbízatása című darabot. Az előadás történeti elemeit a valóságból veszi (droghasználat, az erőszak hierarchiája, féltékenység, korrupció, gyilkosság), melyhez egy nagyvárosi legendárium szürreális szemléletével közelít. A maszkok segítségével 7 színész 17 merőben különböző karaktert formál meg.

A bolondok napja tiszteletére ismét találkozhatunk a Satöbbi zenekarral a Gödörben. Előtte azonban a hamarosan tizenötödik születésnapját ünneplő Malacka és a TAhÓ szalonnazenekar indítja az estét. A malackodás után az örökifjú Napfény Presszó következik. Ezt követően lép színpadra az est dobása, az eredeti felállásban játszó Ős-Satöbbi, a hazai zenei élet egyik méltatlanul hanyagolt, ám szűkszámú rajongóik által kitartóan követett csapata. A számok között pársoros versek reppennek fel, a dalok pedig táncolható, kedves, szórakoztató szerzemények. A levezetésről Vida Tóni gondoskodik, a Stand by me-től a Beatlesen át a Prodigyig bezárólag különböző változatos muzsikákkal.

—- Szombat, április 2.—-

A Pokol vár ránk a Trafóban. Dante Isteni színjátékának három tétele a Pokol, a Purgatórium és a Paradicsom – mely trilógia a Maladype Színház működésének tízéves évfordulóját kívánja stílusosan egybefogni, először a Pokol fejezetével. A Túlvilág, ahova a szimbolikus Vergilius és Beatrice elvezetnek, nem valami élettől idegen képzelet üres fantazmagóriája, hanem maga az élet, fölfokozva, sűrítve, mélyítve és magasítva, egy másik regiszterben –akár a színház. A Maladype Színház tíz éves fennállása alatt választott témáival, darabjaival, egyéni látásmódjával és szokatlan előadásaival következetesen és kitartóan járta a maga alkotóútját. A március 31-én bemutatásra kerülő előadás, sok-sok nagyszerű alkotó közös munkája lesz a művészet különböző területeiről, akik a Pokolba majd együtt ,,szállnak alá”. Babits Mihály klasszikus szövege mellett, Nádasdy Ádám új fordítása is hallható lesz, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített a fordító a társulat számára. Utazásuk nem egyszerű földi utazás lesz, hanem eksztatikus, túlvilági út középkori víziókkal és modern látomásokkal az emberről, a művészről…

A Folkbeats Autentikus Népzenei és Világzenei Tehetségkutató mind a szemléletmód, mind a fődíj, mind az utógondozás szempontjából egyedülálló a hazai tehetségkutatók közt. A programsorozat egyfajta alternatívája kíván lenni a kereskedelmi televíziókban elterjedt, „sztárcsináló” tehetségkutató műsoroknak. A fődíj mindkét kategória (autentikus népzene és világzene) győztesének egy minimum kéthetesre tervezett észak-amerikai turné a somerset-i (USA, New Jersey állam) Centrum Management Ltd. szervezésében, amely ezen túl több éves menedzsment-szerződést köt a zenekarokkal. A második helyezetteket saját album elkészítésének lehetősége illeti meg, és további díjak is gazdára találnak. Most a középdöntőben az Orthent, a Jedam, a Holdudvar, A Köztársaság Bandája, a Harmonia Garden, a Cuháré Citerazenekar és a Gánica, Role versenyez a Fonóban. Este pedig az Őrjöngő Söndörgő játssza a talpalávalót.

Egerbe is érdemes lehet elmenni az ottani tavaszi fesztiválra, amelynek keretében Ethno Funk Fesztiválon pöröghetünk rá a világ ritmusára. Kezdhetjük mindjárt a héttagú nigériai Oleku Banddel, akik csak az Ethno Funk Fesztivál kedvéért látogatnak Magyarországra. Zenéjüket biztos alapra helyezi a stílus, melyet a világzenében védjegynek számító Fela Kuti által megteremtett és éteri magasságokba emelt Afrobeat és High-life jellemez. Utánuk jöhet a magyar Kerekes Band, akik az utóbbi évek egyik legütősebb hazai világzenei bandája, legyen az hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie vagy nagy terpeszes rock ‘n’ roll. Zenéjüket, mellyel egész Európát bejárták már, erre az estére egy sztárvendéggel is kiegészítik majd. Pély Barna, mint a magyar funk muzsika keresztapja, egy estére becsatlakozik az egri srácokhoz, hogy néhány szám erejéig együtt tolják az ethno funk szekerét.

—-Vasárnap, április 3.—-

Stadionnyi táncház lesz szombaton és vasárnap a Sportarénában. Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet kedvelőit. Ez a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, a műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek közreműködésével, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében.

A Fringe fesztivál utolsó programja este 11-kor kezdődik a Thália Színházban, ahol Fábri Péter Ballada Pireneus királyról című darabját adja elő a Sz.A.F.T., azaz a Színházi Alkotók Fiatal Társulása. A történet réges-régen játszódik, mikor még a Pireneusok helyén a magas hegyek helyett egy hatalmas síkság terült el. Történt egyszer, hogy Pireneus királyt meglátogatták a múzsák, mind a kilenc. Kilenc gyönyörű és isteni teremtmény. Kilenc éjszakára és kilenc nappalra megszálltak nála, hogy elmeséljék történeteiket, melyeknek hallatán még a Pireneusok is kiemelkedtek a föld mélyéről… A Színházi Alkotók Fiatal Társulása – Sz.A.F.T. egy független színházi társulat, mely 2008-ban jött létre, így már három éve sikeresen hoznak létre felnőtt- és gyermekelőadásokat.

A Művészetek Palotájában az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (EUYO) ad koncertet, amelynek története még 1974-ben kezdődött. Ekkor rakta le az Európai Parlament kultúráért és ifjúságpolitikáért felelős bizottsága a zenekar alapjait. Céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy olyan zenei műhelyt, melyben Európa tehetséges ifjú muzsikusai nemzetközileg elismert, nagy karmester-egyéniségek irányítása mellett közösen hozzanak létre egy-egy produkciót, és azt minden évben több európai nagyvárosban bemutassák. Az EUYO-ban 140 fiatal muzsikus dolgozik. Minden évben több mint négyezer, 14 és 23 év közötti zenész jelentkezik a zenekarba. A 2010/11-es évadban az együttesben muzsikáló magyar zenészek: Standi Hajnalka (hegedű), Nagy Ákos (nagybőgő), Szűcs Marietta (fuvola) és Mohai Bálint Döme (fagott). Most Wagner és Liszt műveiből adnak elő.

—-Kiállítás—-

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat 2010-re 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be. A 2011. január 5-én zárult nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2010. január 1. és 2010. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.
Bővebben >>

Huszti István / Index Túlélők c. Nagydíjas képe

Huszti István / Index Túlélők c. Nagydíjas képe

—-Tévéműsor—-

Péntek, április 1.
21:40
m1

Viharos vakáció

A pokol és a Nouvelle Vague vár minket 2

Abe Shaddick hetvenéves, megkeseredett vegyesbolt tulajdonosa egy festői kisvárosban, Fairview-ban. Unalmas hétköznapjait nem töri meg semmi, mert nincs türelme semmihez és senkihez. Unokaöccse, Stanley úgy dönt, hogy részt vesz a városka gyermek-programjában, melynek keretében két hétre magához fogad egy hátrányos helyzetű, városi kisfiút. Stanley azonban a fiúcska érkezésének napján távozik a városból, és Shaddick-re hárul a feladat, hogy gondoskodjon a gyerekről. Shaddick először vissza akarja küldeni a fiút, de lassacskán megenyhül, és összebarátkoznak.

Szombat, április 2.
24:00
Duna Televízió

A lány a tét

A pokol és a Nouvelle Vague vár minket 2

Nem bebetonozottabb Indiában a kasztrendszer, mint a Super Club áruház dolgozói között a hierarchia. Az üzlet vezetői hónapról hónapra a “A hónap dolgozója” cím odaítélésével próbálják ösztönözni a jobb munkavégzésre az alkalmazottakat. A többszörös címvédő – 16 győzelemmel – Vince, aki a vásárlók körében rendkívül népszerű, munkatársai között viszont annál kevésbé. A dolgozók “lúzer” csapatának Zack a “vezére”, s ő nemigen törekszik sem dicsőségre, sem elismerésre. Egy napon rendkívül vonzó új pénztáros (Amy) kerül a szupermarketbe, akinek mind Vince, mind pedig Zack el akarja nyerni a kegyeit, s azt hiszik, hogy “A hónap dolgozója” címen át vezet az út a lány szívéhez…

Vasárnap, április 3.
23:10
Duna Televízió

Síró játék – The Crying Game

A pokol és a Nouvelle Vague vár minket 2

Neil Jordan drámájában Fergus, az IRA önkéntes katonája Észak-Írországban él, ahol az IRA és a brit hadsereg nap mint nap a terror és az ellenterror halálos játékát játsszák. Társaival elrabol egy brit katonát, s miközben túszként fogva tartják, Fergus felfedezi a fogolyban az embert, aki gyenge, aki szeret, fél és gyűlöl, aki éppúgy sebezhető és elnyomott, mint ő. Furcsa emberi kapcsolat alakul ki fogoly és fogvatartó között, mígnem egy váratlan esemény Fergus társainak és a fogolynak a halálát okozza. Fergust innentől kezdve nem hagyják békén az emlékképei, hiába próbál menekülni – Londonba költözik -, a halott katona képe újra és újra megjelenik emlékezetében. Jody barátnőjével is ezért kezd végzetes kapcsolatba, míg meg nem jelenik volt bajtársnője, hogy leszámoljon vele társai haláláért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik