Élet-Stílus

Gyurcsány és a gárda is lemaradt a sajtófotókról

Miközben tavaly volt az országgyűlési és az önkormányzati választás, és a Magyar Gárda is alaposan borzolta a kedélyeket, addig a Magyar Sajtófotó Kiállítás győztes képei közt meg sem jelenik a belpolitika.

A zsűri tagja, Barakonyi Szabolcs szerint a Magyar Sajtófotó kiállításnak nem feladata, hogy hű képet adjon az ország állapotáról, mert ez egy fotóverseny, ahol a képek versengenek és nem a témák. Persze az lenne ideális, ha a képek ezt visszatükröznék, de az csak egy szerencsés állapot, ha a kettő összeér.

Miért maradt ki a politika?

Szombaton lehet megnézni

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban 2011. március 26. – május 8. között látogatható. Megtekinthető: naponta 10-18 óra között, hétfőn szünnap

Bár az ötödik körig eljutott egy választási sorozat, amely Orbán Viktor kampánykörútját mutatta be, aztán a hír/esemény kategóriát mégis inkább a nagyon erős árvizes és vörösiszapos anyagok vitték el, ahol a képek minősége is jobb volt. Itt talán a fotóriporterek hibájának lehet felróni, hogy a választásoknak nem futottak neki olyan elánnal, mint az iszapömlésnek – mondta az fn.hu-nak Barakonyi Szabolcs.

Mindemellett pedig a fotóriporterként dolgozó zsűritag szerint az idei kampány is igen langyos volt. „Amikor Gyurcsány Ferenc még a miniszterelnökségért indult, akkor még alaposan pörögtek a piruettek mindkét oldalon.” Most azonban a győztes pártnak az volt az érdeke, hogy lapos kampányt nyomjanak. Amit pedig nem lehet látni, azt nem lehet megmutatni.

Miközben a sajtót eluralja a belpolitika, az leggyakrabban protokolleseményben vagy választási éjszakában jelenik meg, így onnan kevésbé csúsznak ki jobb anyagok, mint olyan más témákon, amelyen a fotóriporterek akár hónapokig dolgoznak. Ez utóbbira lehet jó példa André Kertész Nagydíj (amely a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért jár) nyertese, aki rátalált egy témára, és azt kitartó munkával kidolgozta.

Fapados konditerem

Csukrán Mihály egykori első osztályú ökölvívó saját építésű sporttelepén várja az edzésre vágyó fiatalokat Újfehértón. Súlyemelés és ökölvívás mellett ketrecfoci a legnépszerűbb. 2010-ben 3 csapattal 30 órán keresztül játszottak szünet nélkül, hogy Guinness rekordot teljesítsenek. Az aszkéta életű edző sorozatban neveli ki a Csukrán pályáról hivatalos klubokba igazoló versenyzőket. A profi felszerelések és körülmények hiányát közös lelkesedéssel pótolják.

Fotó: Kállai Márton / Szabad föld - Kattintson a képgalériáért!

Fotó: Kállai Márton / Szabad föld – Kattintson a képgalériáért!

A gárdás, jobbikos események megjelenítésével a zsűritag szerint az a fő gond, hogy igen nehéz ezekbe a körökbe úgy bekerülni, hogy ne konfrontálódjon túlságosan a közeggel, de mégis be tudja mutatni az általa kitalált koncepciót.

Az idei mezőnnyel kapcsolatban a zsűritag üdvözlendőnek tartja, hogy rengeteg új név tűnt fel. Sok a fiatal, így a „nagy öregeknek” alaposan fel kell kötniük a gatyájukat. Míg igen erős anyag érkezett a természet kategóriában, a dokumentarista társadalomábrázolás témakörében a zsűri gyengébbnek érezte a felhozatalt. Ide elsősorban korunk problémáinak bemutatását várják a fotósoktól, de talán itt a legnehezebb újat mutatni. A gondok ugyanis már évtizedeken átívelnek, és igen sok nagyon magas színvonalon kidolgozott anyagot láthattunk olyan klasszikus témában, mint például a hajléktalanság. Igen magas tehát a léc, és mindenki szeme előtt ott lebegnek az előképek. A hídról leugró férfi (amely egyébként a World Press Photon nyert) pont egy ilyen előkép miatt nem lett első, mert sajtófotó-pályázaton korábban már volt ilyen győztes.

8548 fotó érkezett

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat 2010-re 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be. A 2011. január 5-én zárult nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2010. január 1. és 2010. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült.

A Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrizésére 2011. január 14. – 16. között került sor a MÚOSZ székházában, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan a zsűrizés nyilvános volt és azt bárki figyelemmel kísérhette a Fotoklikk internetes portálon is.

A hét tagú zsűri elnöke Thomas Szlukovenyi, (Szlukovényi Tamás), kanadai állampolgár, World Press Photo díjas fotográfus, aki hat éven át töltötte be a Reuters „Global Picture News Editor” pozícióját. Fotós karrierjét Budapesten kezdte, majd a kanadai Globe and Mail-nél folytatta, ahonnan 1990-ben került a Reuters-hez, a világ egyik vezető hírügynökségéhez.

A zsűri külföldi tagjai: Filip Horvat, aki a közelmúltig az AP horvátországi fotóriportere volt, Jan Sibik cseh fotográfus, és Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő NPPA USA. Magyar tagok: Barakonyi Szabolcs, az Index fotóriportere ifj. Vitray Tamás operatőr, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője és Kovács Bence szabadfoglalkozású fotóriporter, korábban a Népszabadság munkatársa.

Vörösiszap, árvíz és hőség

A zsűri, a pályázatban meghirdetett kategóriák között nem osztotta ki a Művészet (egyedi) kategória I. és III. díját. Ugyanakkor a Természet és tudomány (egyedi) kategóriában 3 db II. díjat, ítélt oda.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Huszti István, az Index fotóriportere érdemelte ki Túlélők című fotójával.

Huszti István / Index Túlélők c. Nagydíjas képe

Huszti István / Index Túlélők c. Nagydíjas képe

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat Kállai Márton, a Szabad Föld fotóriportere nyerte el a Fapados konditerem című sorozatával, amellyel a Sport (sorozat) kategória I. díját is megkapta.

A legjobb hírképért járó Escher Károly különdíjban Kovács Tamás, az MTI fotóriportere részesült a Vöröslő fájdalom című fotójával. Ezzel a képpel elnyerte még a hír-esemény kategória I. díját is.

A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság fotóriportere érdemelte ki, aki egyben elnyerte a Képriport kategória I. díját Vörösiszap című sorozatával, a Képriport kategória III. díját Árvíz című. sorozatával és a Természet és tudomány (egyedi) kategória III. díját Hőség című. fotójával.

A vidéken dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat, a Természet és tudomány (egyedi) kategória II. díját Sárga című. képével és az Emberábrázolás – portré (egyedi) kategória III. díját Sors című fotójával Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter, a XXVII és a XXVIII. Magyar Sajtó Kiállítás közönségdíjasa nyerte.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere kapta, aki egyben elnyerte a Képriport kategória II. díját a Vörösiszap Tragédia című sorozatával és az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória II. díját Remény című képével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik