Élet-Stílus

Válságban is jól fogy a pálinka

admin
admin

2011. 03. 21. 06:26

A tavalyi rossz gyümölcstermés, illetve a házi párlatfőzés bevezetése ellenére mintegy 40 ezer literrel nőtt a kereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége, és nagyjából ugyanennyivel emelkedett a minőségi pálinkafogyasztás is - írta a Napi Gazdaság.

A Pálinka Céh Egyesület adatai szerint a korábbi 1,04 millió liter, 50 fokos pálinkának megfelelő mennyiségű szesz az elmúlt szezonban 1,08 millió literre emelkedett. Elsősorban a fizetőképes harmincas-negyvenes korosztályban nő a pálinkafogyasztás, kimutathatóan az egyéb égetett szeszek fogyasztásának rovására.

Mindeközben a bérfőzetésben előállított italmennyiség drasztikusan csökkent: 14 millió liter 50 fokos párlatnak megfelelő mennyiségről 8 millió literre. Ezt egyrészt okozhatta az, hogy tavaly a rossz időjárás miatt kevesebb gyümölcs termett, amit csak drágábban lehetett beszerezni – a minőségi pálinkák előállítási költségeit jelentősen megdobta a drágulás.

A másik ok viszont a házi főzés legalizálása lehet – igaz, lehetetlen megmondani, hogy pontosan mekkora az otthon főzött mennyiség, mivel csak az 50 litert meghaladó párlat főzését, főzetését kell bejelenteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.