Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén – böjti ételek

A héten indult nagyböjt lényege a lelki megtisztulás, de nemcsak spirituális okból, hanem a tél végén egészségügyi szempontból is érdemes a testünk megfiatalítása miatt lemondanunk a nehéz húsokról.

Zellerkrémleves

Hozzávalók 4 főre

50 dkg zellergumó, 5 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 1 póréhagyma, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 dl alaplé, csipet cukor, só, bors – ízlés szerint.


Mit főzzek a hétvégén – böjti ételek 1

Vajban megdinszteljük a felkarikázott póréhagymát. A zellert és a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és az alaplével puhára pároljuk. A végén hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és azt is felforraljuk. Végül az egészet leturmixoljuk. Ha selymes állagot szeretnénk elérni, akkor szűrjük, és passzírozzuk át egy apró lyukú szűrőn, de hagyhatjuk enyhén darabosan is. Végül sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá egy csipet cukrot is. A Bock Bisztro szakácsa szerint a zellerez különösen jól megy a burgonya, mert egy kicsit lágyítja a zeller erőteljes ízét, és a sűrítésben is besegít.

Tálaláskor adhatjuk pohárban meleg italként is, amelyhez szívószál is dukál. A poharat pedig egy vékony zellerszelettel is letakarhatjuk és egy kis zellerszárat is adhatunk hozzá, amit belemártogathatunk és elrágcsálhatunk.

—- Osetra (vágótok hal) fokhagymás parajlevélbe forgatott burgonyás táskákkal—-

hozzávalók 4 személyre

60 dkg tokhal filé, 40 dkg burgonya, 8 db tojás, 50 dkg liszt, 20 dkg parajlevél, 5 gerezd fokhagyma, 15 dkg vaj, 4 dl tejföl, só és bors ízlés szerint

Mit főzzek a hétvégén – böjti ételek 1

Ha már orosz böjti konyha, akkor kihagyhatatlan a tokhal. Ha hozzájutunk, akkor a nagyobbak a finomabbak. Ha nem sikerül tokhalhoz jutni, akkor természetesen a kecsege is megfelel. Fagyasztott halak esetében pedig a vákuum fóliás a jobb megoldás. Szása szerint a Lehel piacon szokott lenni kecsege, tokhal már ritkábban, de a vásárcsarnokban elő-elő fordul. A legjobb, ha a piaci halasokkal megbeszéljük, hogy szerezzenek be tokot, hiszen Magyarországon is nevelnek ebből a roppant finom húsú halból. Frissességüket jelzi, hogy a kopoltyújuk élénkvörös és nincs összetapadva, illetve a szemük fényes és nem horpadt (csarnokvízzel teltek). Előkészítéskor a halhúst teljesen tisztítsuk le a porctól, zsírtól és bőrtől mert ezekben lehetnek kellemetlen ízek.

Az ételünkhöz vágjuk a tokhal tisztított húsát ujjnyi vastag szeletekre, serpenyőben kevés vajon süssük elő, és tegyük félre további felhasználásig.

Hagyományos gyúrt tésztát készítünk: fél kiló liszthez kettő tojást és fél deciliter vizet használunk, amit jól kidolgozunk és lisztezve konyharuha alatt fél órát pihentetjük nyújtás előtt. A tészta nyújtás utáni gyors száradását lassíthatjuk, ha a tésztába egy evőkanál tejfölt keverünk, így több időnk marad a tészta töltésére.

Az egészben főtt, megtisztított burgonyát és a főtt, tisztított tojást apró kockákra vágjuk, és sóval, borssal összekeverjük. A gyúrt tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, majd 6-8 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle, a korong széleit felvert tojással bekenjük, és egyik felére teszünk a töltelékből, majd a másik felét ráhajtva betakarjuk. Széleit alaposan egymáshoz nyomkodjuk, hogy főzéskor a szélei szét ne váljanak.

Az így kapott táskákat sós vízben kifőzzük és egy kivajazott hőálló tálba rakjuk. Rátesszük a forrázott parajleveleket és a vékonyra szeletelt fokhagymát majd az elősütött halszeleteket, sózzuk és borsozzuk. Bevonjuk tejföllel úgy, hogy a halszeletek ki ne lógjanak a tejföl alól. 15 percre 210 fokos sütőben készre sütjük.

—-Palacsinta forró almával töltve fahéjas parféval—-

hozzávalók 4 személyre

2 tojás, 8 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 dkg vaníliás cukor, 40 dkg savanykás alma, 5 dkg vaj, 1 dl fehér bor (száraz rizling), 4 db. palacsinta

A parfét érdemes előző nap elkészíteni. Egy tojássárgáját és két egész tojást cukorral és vaníliacukorral keverjük habosra, majd a tejszínt verjük habbá a fahéjjal. A kétféle habot laza mozdulatokkal forgassuk össze és fóliával bélelt edénybe vagy formába töltsük. Mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Mit főzzek a hétvégén – böjti ételek 1

Készítsünk hagyományos palacsintákat. Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és hozzátesszük az almát. Mielőtt az alma átmelegedne meglocsoljuk citromlével és megszórjuk vaníliás cukorral. Mikor az alma már meleg, meglocsoljuk fehérborral és jól kiforraljuk. Az így elkészített almát a palacsintákba töltjük és feltekerjük. Három részre vágva tálaljuk úgy, hogy a tányérokon maradjon hely a parféknak. Az alma levét ami a serpenyőben maradt, ráöntjük a palacsintákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik