Élet-Stílus

Babászati szószedet 1. [Apafej blog]

Kezdő kispapák számára állított össze szakértő csapatunk egy kis szószedetet, amely kritikus helyzetekre kínál eligazítást.

Bukás – Legénykorunkban nem gondoltuk volna, hogy egyszer egy hozzánk igen közelálló személyt átkarolva arra várunk majd, hogy böfögjön, lehetőleg akkorát, hogy utána percekig csengjen a fülünk. Ennek érdekében hosszú percekig simogatjuk és paskoljuk a hátát, és verbunkos táncra emlékeztető mozgást veszünk fel. Megeshet, hogy már a böfögés maga, de annak elmaradása is járhat kellemetlen következményekkel:

– fekete pólónk gerincvonalában dinamikus, fehér, testmeleg logó jelenik meg
– a magasba emelt babánkon annyira erőt vesz a lelkesedés, hogy édesapa arcát ugyanilyen, tejsavó szagú, félig emésztett tejjel borítja be

A tej bukását azért is figyelni kell, mert a háton fekvő, avagy félig fekvő testhelyzetben ülő baba kedélyesen „lebukja” magát, a visszakéredzkedő tej harcsabajuszt képezve halad a gravitáció törvénye alapján a ruhába, székbe, toka alá, melynek bepállás és egyéb kellemetlen következményei lehetnek.

Fodrok és pántok – A pelenka misztériuma a feszesség és a szigetelés optimalizálása. A legelső gond persze a megfelelő márka megtalálása, mert sok pelenka nem simul a testhez, kicsorog a beltartalom itt-ott. De ha megvan a jó választás, akkor a pelus instalállása, felhelyezése lesz a fő kockázati tényező. Legyen szoros, de nem túlságosan, s a bőr és a pelenka közti hermetikus zárás érdekében az ágyékrésznél ki kell pödörni az eredetileg befelé álló fodrokat. De mindet, és jól, különben gyermekünk rugdalózóján hamar apró, de annál erőteljesebb szagú folt jelenik meg, mely után jobb esetben teljes ruhacsere, rosszabb esetben ruhacsere plusz a háton és mindenütt lerakódó kakiréteg eltávolítása vár ránk (általában ebéd előtt és/vagy meccs közben).

Koszmókezelés – Szinte minden újszülött és csecsemő küszködik a korpásodással, ami ellen küzdeni kell gyógysamponnal, de gyakran azzal is, hogy fésűvel lekapirgáljuk a száraz bőrdarabot életünk értelmének (előzőleg beolajozott) fejéről. Az egész olyan, mintha grízből, olajból és snidlingből próbálnánk valami főzni hidegen, ráadásul a fejkapargatás tudata még külön rémessé teszi az amúgy is gusztustalan látványt.

Köldökápolás – A legnagyobb horror, az újszülött köldökcsonkjának hintőporos-alkoholos kezelése, melynek során mintha nyílt sebbe kéne vattával nyúlkálnunk. Még annak tudatában is, hogy a babának nem fáj, embert próbáló kötelezettség, rögtön a kezdeti napokban, amikor talán az eufória is átsegít a megpróbáltatásokon. Csúcspontja a köldökcsonk (ennél borzalmasabb szó tán nincs is a magyar nyelvben a tokányt leszámítva) lehullása, ami átlagosan 1-3 évvel rövidíti meg életünk.

Szartanga – Babánk kissé hosszabb időt töltött, teli pelenkával a testén, így az örökös mozgás tangaszerűen eloszlatta altestén a bélsarat. Letisztogatása különös gondosságot kíván, ami azért is nehéz, mert erősen káromkodva az ember feje nagyon rezeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik