Élet-Stílus

100 éves a nemzetközi nőnap

A nőnap eredetileg nem a virágokról, hanem a női egyenjogúságról szólt.

Világszerte március 8-án tartják a nemzetközi nőnapot: a férfiak virággal kedveskednek nő családtagjaiknak, ismerőseiknek, ám nem volt ez mindig így. A nemzetközi nőnap eredetileg munkásmozgalmi jelleggel azért jött létre, hogy a nők kivívhassák a választójogot. Az ünnep létrejöttéről a II. Internacionálé (Nemzetközi Munkásszövetség) határozott 1910. augusztus 28.-a és szeptember 3.-a között, igaz, konkrét dátumot a megemlékezésre ekkor még nem jelöltek ki.

Nőnapot legelőször Németország, Dánia, Svájc és Ausztria tartott 1911. március 19-én. Hogy végül miért március 8-án tartjuk? Erre a kérdésre két válasz is létezik. Az egyik szerint ezen a napon arra a 40 ezer New York-i textil- és konfekcióipari munkásnőre emlékezünk, akik 1857. március 8-án vonultak utcára, hogy emberibb munkafeltételeket és bérezést harcoljanak ki. Egy másik variáció szerint így emlékezünk azokra az orosz lányokra, akik 1917-ben ezen a napon kenyérért és békéért tüntettek: rá pár napra, igaz, nem a tüntetés hatására, de lemondott II. Miklós cár, akit egy polgári kormány követett és választójogot adott a nőknek.

Magyarország 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhíváshoz, később a Rákosi-korszakban kötelező volt megünnepelni. Ebben az időszakban a nőnap folyton más napra esett, végül 1948-ban szovjet mintára március 8-ára véglegesítették, mára pedig teljesen elvesztette munkásmozgalmi jellegét.

AJÁNLOTT LINKEK:

99 éve: Nemzetközi Nőnap (1911) (Hír24)
Még több történelmi esemény, ami a nők szavazati jogához és egyenjogúságáért vívott harchoz kapcsolódik (wikipedia.hu)
A nők ünnepe (borsa.hu)
Az orosz forradalmat ünnepelték Nőnapkor (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik