Élet-Stílus

Hússal is lehet doppingolni

Húskészítményekben is lehet dopping - állítja a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes.

A hazai doppingellenes szervezet, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes (képünkön) szerint bizony jelentős kockázata van annak, hogy a versenyzők Kínában a klenbuterol nevű tiltott szerrel nem szándékos doppingvétséget követnek el.

Tiszeker ezért azt javasolja a Kínába készülő sportolóknak, hogy kerüljék az ott gyártott húskészítményeket, illetve fokozott gondossággal fogyasszanak egyéb élelmiszereket is.

A MACS első embere az MTI-nek szerdán elmondta: a figyelmeztetés alapjául a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (a WADA) által akkreditált kölni laboratórium és a német város sporttudományi egyetemén működő, a doppingolás megelőzését kutató központ legfrissebb jelentése szolgál. A kölniek 2010. szeptember 15. és 2011. január 15. között 28, Kínából Németországba visszatért utas vizeletmintáját analizálták, és 22 esetben mutatták ki a béta-2-agonisták közé tartozó klenbuterol nevű szer jelenlétét.

Ezzel bukott le Alberto Contador Tour de France-győztes kerékpáros is, aki azzal védekezett, hogy fertőzött marhahússal került szervezetébe a tiltott szer. Egyébként őt a Spanyol Kerékpáros Szövetség (REFC) kedden felmentette a doppingvád alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik