Élet-Stílus

BL: ki állítja meg a Barcelonát?

Arsenal-Barcelona és Roma-Sahtar Donyeck találkozókkal folytatódik a BL-nagyüzem. Az angolokat fűti a visszavágás vágya, de tavaly óta nem sok minden változott.

A legutóbbi BL-negyeddöntőben a londoni 2-2 után a Barcelona 4-1-re lelépte az Arsenalt, s akkor sokan úgy gondolták, hogy több évnyi toporgás után Arséne Wenger végre helyrerakja csapata védelmét (és középpályás védekezését). Nem így történt. Szemérmes tapogatózás után (az angolokat kapcsolatba hozták a német Mertesackerrel, a francia Méxesszel, Trémoulinasszal, Ramival és az olasz Chiellinivel is) maradt minden a régiben.

Ez – illetve a londoniakat idén sem kímélő sérüléshullám (a védelemből Vermaelen, a középpályáról Nasri dőlt ki, utóbbi azonban már edz) – alapján aligha nagy merészség megtippelni akár a továbbjutót is. A két csapat taktikája azonos filozófián alapszik, de két ponton a Barcelona jobb: amíg a londoniak hajlamosak arra, hogy tetszetős rövidpasszos labdakihozatal után a tizenhatos előterében úrrá legyen rajtuk a tanácstalanság, addig a katalánoknak a befejezésekkel ritkán adódik problémájuk, emellett a védelmük – élen az évek múltával egyre kevesebbet lepkéző Victor Valdesszel – nemzetközi szinten is príma. Mindez az Arsenalról aligha mondható el, a topcsapatok közül a londoniak védelménél rosszabbal csak a tavalyi döntős Bayern rendelkezik.

A Barcelonát csak úgy lehet megverni, ahogy azt tavaly tavasszal az Inter tette, s amihez két éve a Chelsea is nagyon közel állt. A kemény középpályás védekezéshez viszont olyan „marcona alakok” kellenek, mint amilyen Cambiasso és Motta avagy Essien és Ballack. Ilyenekből viszont nem ücsörög túl sok az Emirates öltözőjében (pozitívum, hogy az első csapatba beépített Wilshere azért a védekezéshez is ért). Wenger nem is rejtette véka alá, hogy idén is azzal próbálkoznak, amivel tavaly – ez nyílván Barcelonában is mindenkit megnyugvással tölt el.

Barcelona-Arsenal – 2010. április 6.:


„A kérdés az, hogy a Camp Nouban változtatunk-e a taktikánkon? Nem tudom, itthon viszont azt játszuk majd, ami az erősségünk. Megtámadjuk őket” – fogalmazott Wenger. „Tavaly óta érettebb lett a játékunk, s bízom benne, hogy nagy önbizalommal futballozunk majd.”

“Tudjuk, hogy a Barcelona a világ legjobb csapata, ezért rendkívül nehéz feladat előtt állunk, melyet csak akkor tudunk megoldani, ha a legjobb teljesítményünket nyújtjuk” – kontrázott Cesc Fabregas, a csapat játékmestere. “Hazai pályán muszáj a saját stílusunkban futballozni, azaz folyamatosan támadni kell és nyomás alatt tartani az ellenfelet” – tette hozzá a spanyol, aki arra utalt, hogy amikor tavaly a második félidőben mindent egy lapra feltéve rohamoztak, akkor sikerült ledolgozniuk a kétgólos hátrányt.

Az álmélkodás nem a legjobb fegyver, ha az ember csatába indul, ezt nyilván Londonban is tudják. Ha az Arsenal hazai pályán idén is ad egy félidőnyi fórt a Barcelonának, ahogy tavaly tette, sorsa megpecsétlődik. A két csapat legutóbb ellentétes hangulatban hagyhatta el a pályát: a Barcelona 16 mérkőzésen át tartó győzelmi szériája a hétvégén megszakadt, mivel 1-1-es döntetlent játszott a Gijón vendégeként, míg az Arsenal otthonában kétgólos győzelmet aratott a Wolverhampton felett.

Rómában sincs minden rendben - Daniele De Rossi (MTI/EPA)

Rómában sincs minden rendben – Daniele De Rossi (MTI/EPA)

A másik szerdai nyolcaddöntőben az olasz bajnokságban botladozó, legutóbbi három bajnokiján mindössze egy pontot szerző Roma az ukrán Sahtar Donyecket fogadja. A rossz formán kívül az olaszok a kulcsjátékosok állapota miatt is aggódhatnak: Adriano, Borriello, Totti, Vucinic és Julio Sergio játéka is kérdéses.

A listáról a kapus állapota a legrosszabb. A Napoli elleni bajnoki meccs előtt kifordult a bokája, s bár a vizsgálatok a legrosszabb híreket (törés) cáfolták, a brazil továbbra is fájdalmakra panaszkodik. Claudio Ranieri így azon töprenghet, hogy Doni vagy Lobont legyen a kapus az ukránok ellen, de a csatársorban sincs minden rendben. Borriello kifáradt – a támadó a németek elleni barátságos mérkőzésen is játszott, de a Napoli ellen is – Vucinic és Totti influenzás. Ha a montenegrói nem játszhat, Ranieri valószínűleg a négyemberes középpálya mellett dönt majd.

A védelemben az utóbbi időben meglehetősen sokat hibázó Juan helyett Burdisso lehet Méxes párja, míg a középpályán az idén nem túl heves Totti kaphat lehetőséget. A csapatkapitány rossz formája következtében egyre többször maradt ki a kezdőből, s emiatt összerúgta a port edzőjével. A Napoli elleni is a kispadon „kezdett”, főnöke szerint azért, mert még nem épült fel teljesen az influenza után.

A bizonytalan helyzetű mester viszont alighanem nevezi a donyeckiek ellen, s így legalább a csapat szurkolóit maga mögött tudhatja (az ultrák több alkalommal is protestáltak, nem annyira a csapat „friss” eredménysora mint inkább a Tottival szembeni bánásmód miatt).
„Hiányzik a szikra. A tavalyi lelkesedés és szervezettség elpárolgott, de ez az én hibám, mivel én vagyok a főnök” – szórt homokot a fejére a gyengébb játék miatt a felelősséget vállaló Ranieri.

Akárcsak a rómaiaknak, az ukránokban is van „takargatnivalójuk”. A bajnokság téli szünete március 5-ig tart, így a donyeckiek utoljára december 8-án játszottak hivatalos mérkőzést: akkor 2-0-ra legyőzték a Bragát, s ezzel az Arsenalt megelőzve végeztek BL-csoportjuk élén. Mircea Lucescu csapata nem volt rest, a köztes időben kilenc barátságos mérkőzésen lépett pályára, viszont nem volt túl meggyőző: a Dubajban lejátszott barátságos tornán a szlovák MSK Zilina például 5-2-re legyőzte.

A korábbi nagy bevásárló hírében álló klub télen senkivel sem erősített. A „bányászok” csapatából Kobin és Kucser sérült, a brazil Fernandinho ugyan felépült lábtöréséből, de Lucescu csak a március 8-án esedékes donyecki visszavágón számít rá.

Bajnokok Ligája
– nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

Roma (olasz)-Sahtar Doneck (ukrán), 20.45
Olimpico. Vezeti: Benquerenca (portugál)
Várható kezdőcsapatok
Roma: Doni – Cassetti, Burdisso, Méxes, Riise – Simplicio, De Rossi, Perrotta – Menez – Totti, Borriello
Sahtar: Pjatov – Srna, Csigrinszkij, Rakickij, Rat – Olekij Gai, Teixeira – Douglas Costa, Jadson, Willian – Luiz Adriano

Arsenal (angol)-Barcelona (spanyol), 20.45
Emirates stadion. Vezeti: Rizzoli (olasz)
Várható kezdőcsapatok
Arsenal: Szczesny – Clichy, Squillaci, Koscielny, Gibbs – Arsavin, Fabregas, Song, Wilshere, Walcott – Van Persie.
Barcelona: Valdes – Dani Alves, Pique, Abidal, Maxwell – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Messi, Villa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik