Az éttermek első számú higiéniai katasztrófája az étlap: naponta több tucat kéz fogdossa, amikről semmit nem tudni. Se azt, hogy a tulajdonosok mostak-e korábban kezet, ahogy azt se, hogy egészségesek vagy épp betegek voltak-e. Ez már csak azért sem elhanyagolható kérdés, mert a baktériumok és a vírusok órákig életben maradhatnak szabad levegőn is, az influenzavírus például 18 órát. Ugyanakkor csak emiatt otthon maradni vagy kihagyni az éttermeket a lehetséges programok listájáról felesleges.
Ha nyilvános helyre megyünk, figyeljünk kicsit jobban oda a higiéniára: így nemcsak a saját, de az utánunk következők életét is megkönnyítjük. Az étlap mellett figyeljünk oda a higiéniai szempontból problémás kiegészítőkre, mint a só- és borsszóró vagy a szalvétatartó. Ellentétben az evőeszközökkel, amiket minden esetben alaposan megtisztítanak, a fűszertartók felülete adott esetben baktériumok melegágya lehet. Csakúgy, mint az éttermi mosdók kilincse – amit már egyre több helyen felváltott a lengőajtó – vagy a műanyag szappantartók, ahova folyamatosan rakódnak a baktériumok.
AJÁNLOTT LINKEK:
Olvassa el, milyen tárgyakkal érdemes még vigyázni (medizona.hu)