Élet-Stílus

Hatástalan a homeopátia?

Az önkéntesek országszerte ezt próbálják bebizonyítani azzal az akciójukkal, ahol szándékosan túladagolják maguknak a homeopátiás szereket.

Túladagolták magukat homeopátiás altatóval – mégsem lettek álmosak: a Szkeptikus Társaság tagjai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek így próbálták demonstrálni a nagyközönségnek, hogy a homeopátiás szerek hatástalanok. A “10:23 Homeopátia – Nincs benne semmi” névre keresztelt demonstráció egyik főszervezője, Györgyey János kutatóbiológus azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy a közeljövőben minden homeopátiás szer gyógyhatását igazolni kelljen. Azért 10:23, mert a kémiában ez az úgynevezett Avogadro-szám – azaz a hatszor tíz a huszonharmadikon – jelzi az egy mol anyagmennyiséget: a szkeptikusok szerint a homeopátiás szerekben még ennyi hatóanyag sincs.

Györgyey János szerint aggasztó, hogy Magyarországon ezeket a szereket gyógyszerként árulják és forgalmazzák, noha hatásosságukat nem bizonyítja semmi, a szerek nem mennek át olyan szigorú klinikai kipróbálásokon, mint az igazi gyógyszerek. Hozzátette, a homeopátia hatásossága már csak azért is megkérdőjelezhető, mert tudományosan még senki sem igazolta azt, ráadásul a felírt szerek olyan nagy higítású készítmények, melyekben egymolekulányi hatóanyag sincs.

A Magyországon is megtartott 10:23 nap alkalmából a szkeptikus mozgalom talán legismertebb alakja, az egykori bűvész, James Randi saját vagyonából egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki tudományos körülmények között, minden kétséget kizáróan igazolja, hogy a homeopátia hatásos.

Nézze meg az Index videótudósítását a “túladagolásról”:

AJÁNLOTT LINKEK:

A homeopátia teljesen hatástalan (szimpatika.hu)
A Szkeptikus Társaság által szervezett esemény Facebook oldala (facebook.com)
Tudjon meg még többet a homeopátiáról (wikipedia.hu)
Olvasson még többet James Randi felajánlásáról (index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik