Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – VHK vagy Cigányok ideje

A hétvégén fellép Joanna Newsom, a VHK, Péterfy Bori, a Magashegyi Underground, a partiarcok egy holland és egy amerikai legenda pörgetésére rophatják, lesz írtánc-bajnokság, családosoknak pedig Mackó-nap. A tévében feltűnik több rockikon és egy punk-opera. Programajánló.

péntek, január 28.

Grandpierre Attiláék ezúttal a Dürer Kertben vágtáznak. A VHK reinkarnációja, a Vágtázó Életerő épp olyan erős, mint előző életében. A kor változott, a mágikus energiabomba ugyanaz maradt, erről meggyőződhettünk magunk is, amikor Mr. Biafra társaságában nyomták tavaly év végén a (most bezárt) West Balkánban. Eddig is csak pár koncertet adtak évente, most ezt biztosra vehetjük, hiszen Grandpierre fél évre az USA-ba távozik, így a VHK nem fog színpadra lépni egészen szeptemberig. Az eseményen az új lemezével stílusbontó formajegyekkel kísérletező Isten Háta Mögött lesz az előzenekar. Külön érdekesség, hogy a két csapat közösen fogja eljátszani az Aláírhatatlan Történelem című VHK-dalt.

Az A38 Hajón viszont Welcome to the Jungle parti lesz a hollandus Bong-Ra, és az ánglius Enduser vezényletével. Az előbbi Jason Köhnen elektronikus zenei alteregója, és 1996-ban kelt életre. Korábban metálzenekarokban volt hallható basszusgitárosként és dobosként; zenei stílusok tömkelegében mozog otthonosan. A holland születésű tehetség DJ-ként indította új, elektronikus arculatú karrierjét, de hamar áttért saját zenék írására. Azóta megjárta Hollandia legnagyobb fesztiváljait, mint a Lowlands, a Metropolis, vagy az Eurosonic, és végigturnézta a fél világot, Amerikától Japánig, egy angliai és két európai körutat is tett, megfordult a híres Glastonbury fesztiválon, és játszott az angol Bang Face Weekenderen. Személye egy borzasztóan sokoldalú, kísérletező, fantáziát sohasem nélkülöző fura teremtményt takar, akinek soha nem esik nehezére fricskákat osztogatni az – akár extrém zenéhez nagyon is jól hozzászokott – emberek orrára.

Az ohiói születésű, jelenleg Washingtonban élő Lynn Standafer, azaz Enduser pedig boldogult ifjúkorának két meghatározó élményét, a hardcore hihopot és a korai jungle ritmusokat gyúrogatja össze egyetlen letaglózó erejű eleggyé. “KRS-One, a Skinny Puppy és Photek zabigyereke”, ahogy magáról mondja, a kortárs breakcore-színtér egyik legkérlelhetetlenebb ritmusharcosa kőkemény r’n’b- és jungle alapokra pakol éteri énekhangokat és hosszan elnyúló szintiszőnyegeket. Ütős kis parti lesz pénteken a Dunán ringatózva, az biztos.

—-szombat, január 29.—-

Egy igazi különlegesség érkezik a Művészetek Palotájába a kaliforniai Joanna Newsom személyében. A huszonöt éves hölgy zenéjét nem lehet kategóriákkal lefedni, nem is szereti, ha bármilyen stílussal azonosítják. Azért ha mégis megpróbálnánk, az avantgarde, a folk, az indie rock jutna eszünkbe. Stílusa markáns, egyedi, éppen ezért semleges vélemény aligha hangozhat el róla. Előadásmódja hol felkavaró, hol nyugtató, hangja a selymes tónustól a felsíró kiáltásig mindent átfog. A hárfába már négyéves korában beleszeretett, de ennyi idősen nem voltak hajlandók őt tanítani, így tett egy kanyart a zongora felé, amelyen a mai napig játszik immáron fő hangszere, a hárfa mellett, melyet azért hétéves korában csak sikerült elkezdeni. Nem csak előad, zenét is szerez, dalokat ír, olykor 32 perceseket, amelyeken persze egy pillanatig sem unatkozik a közönség, hiszen Joanna minden beszámoló szerint lehengerlő jelenség.

A hárfából is egészen egyedi hangzást csal ki, így együtt – a hárfa és ő – pedig valódi zenei kalandra csábítja az újra nyitott közönséget. Érdekes módon énekelni csak akkor kezdett igazán, amikor saját dalait adta elő, a különböző zenei formációkban csak két hangszerén játszott. Eddig három nagylemezt adott ki, játszott szólóban és zenekarral, legújabb lemezét pedig szinte titokban készítette, s három korongra sikerült felvenni a mintegy kétórás anyagot.

A Magashegyi Underground a Klebersberg Kultúrkúriában tartja a november elején megjelent és azóta már a rádiók játszási listáján előkelő helyet elfoglaló Ezer Erdő album akusztikus premierjét. Aki elzarándokol Pesthidegkútra, hazaviheti saját pendrive-ján a február elején megjelenő kislemezt is. Az új, interneten hamarosan debütáló anyagról, íme, néhány Magashegyi gondolat: “Az Ezer Város tulajdonképpen egy dalcsokor, ami részben a korábban megjelent Ezer Erdő nagylemez pár dalából készült elektronikus remixeket, részben kiadatlan, de a koncerteken nagy sikerrel játszott dalokat tartalmaz.”

A Lőrinci Sportcsarnokot a hétvégén az ír tánc szerelmesei veszik birtokukba. A Budapest Feis 2011 nevű nemzetközi írtánc-bajnokságot már másodszor rendezik meg. A szervezők idén is közel 300 versenyzőt várnak a kontinens 30 ír tánciskolájából. A leglátványosabb műsorszámot, a budapesti Open bajnoki címért folyó küzdelmet január 29-én tekinthetik meg a látogatók.


—-vasárnap, január 30.—-

Péterfy Bori és az ő Love Bandje gyakorlatilag az A38 Hajóra költözik a hétvégére. Hazánk első számú rockdívája, popkirálynője, legbájosabb és legellenállhatatlanabb énekes-színésznője kiváló és nem kevésbé ellenállhatatlan zenekarával a pénteki csendes-ülős koncert és a szombati táncolós, bemozdulós változat után még egy ráadást ad vasárnap. Ez utóbbira még jegy is akad, a többire már rég elfogyott. A szintén bulizós estét a Bohemian Betyars vezeti fel. Boriéknak egy időre ez lesz az utolsó koncertje, ugyanis az énekesnő babát vár.

Ha valami emelkedettebb hétbúcsúztatóra vágyunk, akkor a Művészetek Palotájába érdemes ellátogatnunk, ahol a Concerto Budapest ad hangversenyt Sir James Galway dirigálásával. Műsoron Mozart D-dúr fuvolaversenye, Schubert: VIII. (h-moll, „ Befejezetlen” ) szimfóniája és Mercadante e-moll fuvolaversenye.

—-Mozi, kiállítás, családi program—-

Mozi

Színes a heti filmfelhozatal: bosszúszomjas akció (Rohanás), középkori kalandos misztika (Boszorkányvadászat), elkomorodó párkapcsolati vígjáték (A dilemma) éppúgy megtalálható benne, mint a lélekhez szóló, elgondolkodtató dráma (Emberek és istenek), illetve lármás „olaszos” komédia (Szerelem, pasta, tenger).

bővebben>>

Kiállítás

The Cemetery of Reason – Ed Templeton kiállítása
(Ernst Múzeum)

Menjek vagy maradjak – VHK vagy Cigányok ideje 1

Profi gördeszkás, festő, fotós, videoművész, grafikus és szobrász, Ed Templeton nem mindennapi alakja a kortárs képzőművészetnek. Kiállításai különleges, a környezetét igen érzékenyen dokumentáló fotókból és rajzokból, festményekből és szobrokból, valamint személyes kommentárokból mindig az adott kiállítási térre készített óriásinstallációk. A budapesti kiállításon a művész saját életéről “mesél”, családjáról, barátairól és mindazokról, akikkel profi gördeszkásként találkozik a városban és a versenyeken.

Családi program

Mackó-nap
(Millenáris Fogadó – szombat, 10:00)

Menjek vagy maradjak – VHK vagy Cigányok ideje 1

A néphagyomány szerint február 2-án, ha előjönnek a medvék, és meglátják az árnyékukat, majd visszabújnak a barlangjukba – még negyven napig várni kell a tavaszra. A Mackó-napon nagyon sok hasznos dolgot tudhatsz meg kedvenceidről. Lesz mackókészítés, mézkóstoló, állatbemutató, mackós drámafoglalkozások, színházi előadás és hamisítatlan Kolompos táncház.

—-Tévéajánló—-

péntek, január 28.
21:00, DUNA Televízió

Cigányok ideje

Menjek vagy maradjak – VHK vagy Cigányok ideje 1

Emir Kusturica tíz évvel az azonos című filmje után 2008-ban azt találta ki, hogy híres filmjét színházban is megrendezi. A tervből valóság lett: a 45 énekes-színész, a rendező Non-Smoking nevű együttese, a tobzódó ötletek pazar punk-opera előadást eredményeztek a párizsi Bastille Operaházban. Itt a lehetőség, hogy végre megnézzük ezt az őrületet.

szombat, január 29.
23:50, m2

Berlin – Lou Reed-koncert

Menjek vagy maradjak – VHK vagy Cigányok ideje 1

Lou Reed klasszikus, 1973-ban készült albumának 2007-es koncertfilmje. Remek dalok élőben, egy nagyzenekar és gyermekkórus kíséretében, melyek Lou Reed alkotói pályafutásának csúcskorszakát, e művek születésének éveit idézik fel. (Az RTL Klubon éjfél után Eugene Hütz-szel (!) és Elijah Wooddal érdemes megnézni a Minden Vilángol című remeket, vagy 22.40-kor, a Dunán a Parfümöt.)

vasárnap, január 30.
23:40, TV2

A csapda

Christopher Nolan különös hangulatú krimijének főhőse Bill, egy fiatal angol író, aki Londonban követi az embereket, s folyton kiválaszt valakit, mert szereti megfigyelni a viselkedésüket. Egy napon azonban Bill lebukik, ugyanis egy fickó észreveszi és kérdőre vonja. Végül pedig úgy alakul, hogy belerángatja Bill-t több betörésbe is, de szinte semmit sem tulajdonítanak el, csak az izgalomért csinálják. Bill így aztán észre sem veszi, hogy szépen lassan egy olyan szövevényes ügybe keveredik, amelyre legrosszabb rémálmaiban sem számított…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik