Tech

Facebook a halál után

Ughy Márton

2010. 10. 15. 08:48

Mi történik online profilunkkal, amikor a valódi örök nyugalomra tér?

A Facebook közösségi oldalnak immáron több, mint félmilliárd regisztrált felhasználója van, amelyből jó 350 millió aktívnak tekinthető. Mint minden rendes közösségi oldal, így a Facebook is gyakorlatilag úgy rendelkezik a felhasználók által közzétett tartalommal, ahogy neki az jól esik.

Például ki vette azt észre, hogy a használati feltételek között, melyeket mindannyian elfogadtunk a regisztráció során, az elhalálozás esetére is vannak rendelkezések?

Mivel a Facebook felhasználói jelentősen fiatalok, az oldal üzemeltetői először a 2007-es virginiai egyetemi lövöldözés után szembesültek a megoldandó problémával. Úgy találták, hogy a digitális énünket kár lenne törölni, online emlékünk tehát tovább él a neten. A különbség csak annyi, hogy “emlékprofillá” alakul, amelyre kizárólag ismerőseink látogathatnak és hagyhatnak üzenetetet.

Más kérdés, hogy a család számára – amennyiben ezzel kíván foglalkozni – viszonylag nehéz bebizonyítania, hogy szerettük valóban meghalt. A jelenlegi szabályozás szerint a Facebook valamilyen online, hitelesíthető bizonyítékot kér, mielőtt beavatkozna egy esetlegesen még élő személy profiljába.

Ha a profil emlékprofillá nyilvánítása meg is történt, a jelszót a család nem kapja meg, így az esetlegesen féltve őrzött tartalmak továbbra is őrizetben maradnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.