Belföld

Helyi influenzajárványok alakultak ki

Egy hét alatt másfélszeresére növekedett az influenzaszerű megbetegedések és az emiatt kórházba utaltak száma.

Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében már helyi járványok is kialakultak – közölte honlapján az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

A második héten megerősített 42 új esettel a 2009-es pandémiás (H1N1) influenzavírus okozta pozitív minták száma 69-re nőtt.

Az év második hetében az országban mintegy 18 400 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, amely másfélszerese az előző hetinek. Összesen 69 ember kórházi ápolása vált szükségessé influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt – írták a kórházi influenzajelentő szolgálat adataira hivatkozva. Közülük huszonhárom új beteg részesült intenzív ellátásban és 19 páciensnél volt szükség gépi lélegeztetésre. Két kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt – tették hozzá.

Somogy és Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az első héthez képest. A megbetegedések gyakorisága Pest megyében volt a legmagasabb.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) öt, “közösséget érintő légúti járványról” érkezett jelentés, a fővárosból, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyéből. A járványok közül négy általános iskolában, egy javító-nevelő intézetben fordult elő. A mintavételek eredménye alapján január 18-ig három járványban igazolták az influenza A(H1N1)2009 vírus szerepét.

A debreceni Kenézy Kórházban szerda reggel részleges látogatási tilalmat rendeltek el az influenzagyanús megbetegedések számának emelkedése miatt. Nem látogatható a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás, a fül-orr-gégészeti, valamint a szülészeti és nőgyógyászati osztály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik