Élet-Stílus

Tarlós nem tárgyalt a Szigettel

admin
admin

2011. 01. 20. 13:48

Tarlós István főpolgármester eredetileg szerdán találkozott volna Gerendai Károllyal, a Sziget Kft. ügyvezetőjével, hogy a területfoglalási díjról tárgyaljanak, de a városvezető elfoglaltságaira hivatkozva lemondta a találkozót, és helyette a hétfői vezetői értekezletre hívta be – mondta el a fesztiválszervező az fn.hu-nak.

A sziget főszervezője korábban lapunknak elmondta, hogy már december óta próbál időpontot kérni Tarlós Istvántól, amikor is a polgármester helyettestől megtudta, hogy Budapest 2,5 milliárd forintot kíván kérni területhasználati díjként a fesztivál szervezőitől.

A főpolgármester végül a múlt héten hívta meg erre a múlt szerdai találkozóra, ahol a Szigetnek nyújtott kedvezményekről tárgyalhattak volna. A főpolgármester azonban továbbtolta az egyeztetést. „Ezen a hétfői vezető értekezleten többen lesznek, az alpolgármesterek és a kabinetfőnökök is, így nem tűnik ez az alkalom kifejezetten jó tárgyalási pozíciónak” – mondta Gerandai.

A Sziget Fesztivált sújtó díjról először a múlt hét kedden lehetett hallani, amikor Budapest városvezetése bejelentette, hogy senki nem mentesülhet a díjfizetés alól. Mindeközben az is kiderült, hogy az előző városvezetés által megállapított, de elengedett összeg 2,5 milliárd forint lenne, amit a közel ugyanekkora költségoldallal működő Sziget fesztivál egyértelműen nem tudna kifizetni. A polgármester azóta már elmondta, hogy 1-1,5 milliárd forintot hajlandóak lennének elengedni a rendezvénynek, de így is egyértelmű, hogy még a jobb esetben fennmaradó 1 milliárd forintot sem tudnák kigazdálkodni a 80-100 milliós hasznukból.

Tartja-e Tarlós az ígéretét?

Gerendai Károly korábban az fn.hu-nak elmondta, hogy ez a terület ebben az állapotában senkinek nem adható bérbe, vagy csak minimális értékért. Azon persze lehet vitatkozni, hogy a Hajógyári-sziget ezen értéke nem nulla, és valamennyit hajlandóak is lennének fizetni, de a városvezetés által kért összeg nagyságrendekkel eltér attól, amit képesek lennének kigazdálkodni.

Miközben Tarlós István megválasztás előtt azt az ígéretet tette, hogy ha ő lesz a főpolgármester, akkor a Sziget Fesztivál megkapja majd azokat a támogatásokat, amit eddig is megkapott. Múlt heti sajtótájékoztatóján már leszögezte, hogy senki nem kap ingyenes közterület-használatot: „Milyen alapon volt itt az ingyenesség, amikor százmilliárdos hiánya van a fővárosnak?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a közelmúltban a kulturális államtitkár ingyenes közterület-használati engedélyét utasította el.

Tarlós István közölte: meg kell keresni gazdag kerületeket, virágzó vidéki városokat, például Szegedet, a Sziget támogatása érdekében. “Ki lehet húzni a kardot a haza védelmében, a belváros és Szeged is beszállhat a Sziget támogatásába” – fogalmazott. Atkári János pénzügyi főtanácsadó pedig közölte, hogy tavaly 4,5 milliárd forinttól esett el a főváros, mert több rendezvény ingyenesen használhatta a főváros közterületeit. Ebben az esetben azonban kérdéses, hogy a Sziget 2,5 milliárdjától hogyan estek el, ha azt a rendezvény nem képes kigazdálkodni, és máshová költözik, vagy elmarad.

Elbocsátó szép üzenet?

Az fn.hu-nak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők szerint piaci alapon az lenne ésszerű, ha a terület bérleti díját a várható nyereséghez kötnék, ha pedig egy bérbeadó ehhez képest ilyen irreális összeget állapít meg, az leginkább azt jelenti, hogy a bérlőt inkább házon kívül szeretné tudni.

Mindeközben a fesztivál szervezői arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendezvényük eddig mindenkinek hasznos volt. Egy KPMG által végzett tanulmánya szerint a Sziget több mint 3,5 milliárd forint pozitív GDP-hatással bír, 1,4 milliárd forint addicionális adó- és járulékbevételt eredményez, illetve több mint kétmilliárd forint munkajövedelmet generál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.