Élet-Stílus

Ki akarja kinyírni a Szigetet?

Gerendai Károly a Sziget Kft. ügyvezetője szerint nem valamelyik párt akarja ellehetetleníteni a fesztivált azzal, hogy az éves költségvetésükkel szinte megegyező 2,5 milliárd forintot kér tőlük a főváros a terület használatáért, és jövő héten pedig végre meg tudja majd mindezt beszélni Tarlós István polgármesterrel.

Kedden a György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy ezentúl a főváros nem biztosítja ingyen a Sziget Fesztiválnak a területet, hanem közterület-használati díjat kérnek. A Népszava információi szerint ez az összeg 2,5 milliárd forint lenne, amely a fesztivált egyértelműen ellehetetlenítené. Ennek megfizetése ugyanis azt jelentené, hogy a tavaly 2,65 milliárdos összköltségvetéssel dolgozó Sziget fesztivált 2011-ben nem tudnák megtartani, mert nincsenek olyan tartalékaik, amelyből a kiadásaikat meg tudnák duplázni.

Gerendai Károly szerint, aki ezt az összeget megállapította, az nincs tisztában azzal, hogy ez mit jelent. Korábban már felvetődött hasonló összegű követelés, amikor is úgy számolhatták ki az összeget, hogy a belvárosi Vörösmarty tér területhasználati díját szorozhatták fel a Hajógyári-sziget négyzetmétereivel. Irreális azonban ilyen logikával számolni, mert itt keresleti és kínálati piacról van szó, ahol ha egy közterületnek nincs üzleti értéke, akkor azért nem is szoktak fizetni. Ez a terület ebben az állapotában ugyanis senkinek nem adható bérbe, vagy csak minimális értékért. Azon persze lehet vitatkozni, hogy a Hajógyári-sziget ezen értéke nem nulla, hanem akár 5 millió forint, de a 2,5 milliárd mindenképpen elfogadhatatlan. Még akkor is, ha a szervezők megértik, hogy a főváros igen nehéz helyzetben van és minden bevételre szüksége van. Ha azonban a fesztivál nincs, bevételre sem számíthatnak.

Tarlós támogatást ígért ősszel (Fotó: MTI)

Tarlós támogatást ígért ősszel (Fotó: MTI)

A rendezvényszervező az összeg irrealitását szemléltetve elmondta, hogy a Budai Várnak néhány millió forint a bérleti díja, míg a legnagyobb fedett helyszínnek, a Papp László Sportarénának kevesebb, mint 10 millió. Ez utóbbiban pedig már az infrastruktúra is benne foglaltatik az öltözőktől kezdve a kiépített vendéglátó helyszíneken keresztül a rendezőkig. Ezt a Szigeten pedig mind ki kell építeni. A terület így nekik nem ingyenes, hanem az infrastruktúra kiépítésével több százmillió forintjukba kerül.

A Sziget Kft vezetői akár tévedésként is értelmezheti ezt a 2,5 milliárd forintot. Az egyetlen, ami ezt cáfolhatja, hogy még decemberben Csomós Miklós, az oktatásért és a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes már jelezte, hogy ezt az összeget várják tőlük, de akkor abban maradtak, hogy erről Tarlós Istvánnal egyeztetnek a továbbiakban.

Azóta nem sikerült az ügyben tárgyalni a főpolgármesterrel, de kedden György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy az eddigiektől eltérően a jövőben nem biztosítja ingyen a Sziget Fesztiválnak a területet, hanem közterület-használati díjat kér. Akkor ugyan ez a 2,5 milliárdos összeg nem hangzott el, csak annyit mondott, hogy a közterület-használati díj mértékét – figyelemmel arra, hogy milyen kiterjedt területet vesz igénybe a fesztivál – egyedileg fogják megállapítani. A Népszava azonban úgy tudja, hogy a főváros továbbra is a Sziget fesztivál által megfizethetetlen összeggel számol, és Gerendai is attól tart, hogy még mindig az irreális összeget várják tőlük.

Ősszel, Tarlós megválasztása előtt még együtt járták be a Hajógyári-szigetet

Ez ellen egyelőre Tarlós István szeptemberi ígérete áll, amelyben az akkor még főpolgármester-jelölt a sajtó nyilvánossága előtt arról biztosította, hogy a főváros a jövőben is támogatni fogja a Sziget-rendezvényt, és megkapja azt, amit az utolsó egy-két évet leszámítva mindig megkapott. Ez a támogatás elsősorban az ingyenes területhasználatot jelenti, így az ígérettől a fővárosi városvezetés tegnapi bejelentése szerint már így is eltért a főpolgármester. December óta azonban Gerendai nem tudott Tarlóssal találkozni, és csak ma dél körül derült ki, hogy jövő hét szerdán mégis fogadja őt a városvezető.

A Népszava úgy tudja, hogy Atkári János főpolgármesteri főtanácsadótól származik a 2,5 milliárdos díj. Ő azt kifogásolta, hogy ezek a rendezvények eddig nem fizettek. A szabályok szerint a korábbi városvezetés is élhetett volna ezzel a lehetőséggel, de Demszky Gábor akkori főpolgármester azzal érvelt, hogy miután a Sziget több milliárdos bevételt jelent az államnak, nem kérnek területhasználati díjat. Atkári Jánost kerestük telefonon, de nem sikerült elérnünk.

Gerendai Károly az fn.hu kérdésére válaszolva nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Tarlós Istvánt támogató politikai oldal kívánná ellehetetleníteni a Sziget Kft.-t. Pártokkal pedig eddig soha nem kellett egyezkedniük, és a MIÉP-en kívül eddig nyíltan még senki nem is támadt rájuk. Azon felvetésünket is cáfolta, hogy esetleg a sikerüket látva a rendezvényt saját használatba venné valamelyik politikai erő, mert szerinte ez a fajta szakmai tudás jelenleg ma csak náluk van meg, hiszen más még nem csinált ilyet Magyarországon.

Most az a kérdés, hogy azért találták ki ezt az irreális elvárást a közterület-használatért, hogy bevételhez jussanak, vagy azért, hogy ellehetetlenítsék a fesztivált. Ha ez utóbbiért, akkor érdemes fenntartani a követelésüket. Ebben az esetben a szervezőknek kell eldönteniük, hogy lemondjanak a fesztiválról, vagy esetleg máshová vigyék. Ezen azonban nem is akarnak elgondolkodni, mert a Szigetből eddig mindenkinek haszna volt: a szervezőknek, a fővárosnak, az országnak és a látogatóknak is.

Ha azonban a bevétel reményében szabta ki a főváros a magas összeget, akkor be kell látniuk, hogy ezt a Sziget nem tudja kifizetni, de még a töredékét sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik