Élet-Stílus

A répa jobb, mint a napozás

A sok répa és paradicsom aranylóbbá teszi az arcbőrt, mint a nap.

A Nottinghami Egyetem kutatói 40 önkéntes közreműködésével bizonyította, hogy ez pedig igaz: fotókat mutattak nekik, amikről el kellett dönteniük, hogy a rajta látható személy mennyire vonzó és egészséges. Arról az önkéntesek persze nem tudtak, hogy a fotókon szereplők már 2 hónapja nagy mennyiségben sárgarépát, paradicsomot és barackot esznek: vagyis olyan gyümölcsöket, amikben sok a karotenoid.

Ez az anyag, a karotenoid egy igen erős antioxidáns: ez adja a zöldségek és gyümölcsök színét, a szervezetben pedig megakadályozza, hogy a különféle stresszhelyzetek roncsolják a szöveteket. Nem mellesleg azoknak, akik sokat fogyasztanak a karotenoidot tartalmazó élelmiszerekből, annak aranyló-barnává változik a bőre.

Ezek után az sem csoda, hogy a vizsgálatban résztvevő önkéntesek sokkal szebbnek és egészségesebbnek ítélték azokat, akik sok karotenoidot fogyasztottak. A többség szemében az így szerzett bőrszín természetesebb, szebb és vonzóbb volt, mint a napozással, vagy szoláriumozással szerzett. A kutatók most arra próbálják rávenni a fiatalokat, hogy káros UV-fények helyett, ilyen természetes módon tegyenek bőrük szépségéért.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a karotenoidokról (immun.sokoldal.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik