Élet-Stílus

Australian Open: egy menő gyorsan búcsúzott

Egy nagy név, az orosz Nyikolaj Davigyenko máris elbúcsúzott a Melbourne-ben zajló Australian Openen.

Az 17. Gran Slam-sikerére hajtó Roger Federer alig izzadt meg az első fordulóban, sima három szettben, 6:1, 6:1, 6:3-ra győzte le a világranglistán 97. Lukas Lackót. A másodikként rangsorolt svájci klasszis nyolc ásszal, összesen 37 nyerő ütéssel és hét brékkel rukkolt elő a másfél óráig sem tartott meccsen, míg ellenfele legfeljebb annak örülhet, hogy egyszer, a második szettben sikerült elvenni Federer adogatójátékát.

„Nagyon jól érzem magam, és pillanatnyilag a játék is rendkívül jól megy” – mondta Federer, akihez hasonlóan a szerb Novak Djokovics (3. kiemelt), a cseh Tomas Berdych (6.) és az amerikai Andy Roddick (8.) is simán nyert. A menők ugyanakkor már a hétfői nyitányon csökkent, miután a 23. helyen kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenko nagy meglepetésre négy szettben kikapott a világranglistán 36. német Florian Mayertől.

Meyernek jót tett a banán (MTI/EPA)

Meyernek jót tett a banán (MTI/EPA)

Davigyenko korábban négyszer volt negyeddöntős az Australian Openen, most viszont a második fordulóba sem tudott bejutni. Legutóbb 2003-ban vérzett el az első körben.

A nők versenyében a szlovák Daniela Hantuchova járt hasonlóképpen, a 28. helyen kiemeltet a nem túl ismert az orosz Regina Kulikova búcsúztatta. A Grand Slam-győzelem nélkül világelső dán Caroline Wozniacki sima győzelemmel rajtolt (az argentin Gisela Dulkót verte), és a példáját követte az olasz Sara Errani ellen az amerikai Venus Williams (4.), valamint a thaiföldi Tamarine Tanasugarn ellen az orosz Marija Sarapova (14.).

A 2003-as bajnok Justine Heninnek ugyanakkor nem volt sima napja: elvesztette az első szettet, az indiai Sania Mirza a második közepéig kiválóan játszott ellene, ám végül a belga játékos megtörte riválisa ellenállását, s 2:32 óra alatt megnyerte a mérkőzést.

„Szeretek idejönni, számomra nagy élmény a Laver Arénában játszani. Kislányként a világelsőségről álmodtam, ezt tavaly sikerült megszereznem, az új évben pedig más céljaim vannak” – mondta Wozniacki. Nem nehéz kitalálni: az első GS-sikerre gondolt.

Eredmények

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik