Élet-Stílus

Csalás az összefüggés az autizmus és a kanyaró elleni védőoltás között

A BMJ szerint Andrew Wakefield csalt, amikor összefüggést vélt felfedezni a kanyaró elleni vakcina és az autizmus között.

A tekintélyes orvosi lap, a British Medical Journal szerkesztői kizárták, hogy Wakefield, aki a tanulmány készítésekor a londoni Royal Free Hospital gasztroenterológusaként dolgozott, egyszerűen hibázott volna, szerintük meg kellett hamisítania az adatokat, hogy elkészíthesse tanulmányát. Ez később szülők ezreit győzte meg arról, hogy a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni védőoltások veszélyesek, hiszen összefüggésben állhatnak az autizmus kialakulásával.

Ez a tanulmány már megjelenésekor heves vitákat váltott ki orvosi körökben: a cikk nyomán ugyanis csökkent a gyermekek átoltottsága Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és más európai országokban is. Később 1998-2004 között egymást érték azok a kutatások, amelyek sorra cáfolták Wakefield állításait, emellett tucatnyi brit orvosi szövetség vállalt felelősséget az oltóanyag biztonságosságáért.

Az 1998-as tanulmányt 2010. februárjában végül hivatalosan is visszavonta egy tekintélyes brit orvosi hetilap, Wakefieldet pedig májusban kizárta tagjai közül a brit doktorok regiszterét vezető szervezet. A fegyelmi testület véleménye szerint az orvos lelkiismeretlenül és félrevezető módon viselkedett kutatásai során és szívtelen nemtörődömséget mutatott a gyerekek iránt.

Wakefield szerdán a CNN televíziónak tagadta az ellene felhozott vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik