Élet-Stílus

Cigiznek és még le is tagadják

Minden negyedik kismama letagadja, hogy cigizik, amivel nagy veszélybe sodorja a gyermekét. - állapították meg amerikai kutatók.

Gyakori, mégis megelőzhető oka a csecsemőhalálozásnak az, ha az édesanya dohányos. Egy amerikai hatóság, ami a betegségmegelőzéssel foglalkozik jelentést készített arról, hogy a termékeny korban lévő nők közül valójában mennyien dohányoznak, illetve hányan tagadják ezt: a vizsgálatba összesen 994 várandós és 3203 nem terhes nőt vontak be.

Az adatokból az derült ki, hogy a kismamáknak 13%-a, míg a nem terhesek 30%-a dohányzott aktívan. Azok, akik kisbabát vártak jóval nagyobb számban (23%-ban) tagadták le káros szenvedélyüket, mint a többiek, főleg a 20-24 éves korosztályban. Náluk csupán a laboratóriumi vizsgálatok mutatták ki a dohányzás nyomait.

A kismamák dohányzása ráadásul nemcsak a saját és a környezet egészségét veszélyezteti súlyosan, hanem leendő gyermekükét is. A szakértők szerint már napi 10 szál cigaretta elszívása is lelassítja a baba növekedését, átlagosan 200 grammal kevesebbel születnek, mint azok a babák, akiknek édesanyja nem dohányzott.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hogyan hat a dohányzás a gyerekekre, illetve a magzatra (Harmonet)
Segítség leszokáshoz (Nikotinstop)
Help – a dohányfüstmentes életért (Help.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik