Élet-Stílus

Hogyan fogadkozzunk jól az újévre?

Új év, új élet, új fogadalom, csalódás önmagunkban – januárra beütemezve.

December 31-e és január 1-je teljesen átlagos nap testünk szempontjából, elménk számára azonban az óév és az újév kiemelt fontosságú. Hagyomány ekkor a fogadalmak tétele. Persze, a reggeli macskajajjban elhangzó „Soha többé nem iszom!” típusú fogadalmakról egy tapasztalt szerető fél tudja: ez az egyetlen lehetséges megfogalmazása annak, hogy „szívem, egy kávét és fejfájás csillapítót szeretnék!”. Nem is vesszük komolyabban ennél.

Sokan azonban valóban változtatni igyekeznek az életükön. Ez önmagában egy jelentős és értékes emberi elhatározás. De az elhatározások többsége pár nap alatt semmivé foszlik, és így alkalmunk adódik újra csalódni önmagunkban. Ahhoz, hogy ne ezzel az élménnyel induljon a „szép új év”, érdemes a fogadalom tétel előtt átgondolni néhány szempontot.

Testünk számára nincs különösebb jelentősége ennek az egy napnak. A karácsonyi bejgliktől megjelenő „mégplusszabb” kilók nincsenek tekintettel a naptárfordulóra. Az erős dohányosok szervezete (főleg az „utolsó nap” alkalmából megemelt nikotinbevitel után) nem fogja kevésbé igényelni a cigarettát. Hogy testünk működése is megváltozzon és követni tudja az elhatározásunkat, időt kell hagyni. Kezdjük el már most csökkenteni az egy nap alatt elszívott szálak számát!

Inkább törekvéseket fogalmazzunk meg, és kerüljük a szélsőséges állításokat! Ha azt mondjuk, hogy „Soha többé…”, vagy „Ezentúl mindig…”, akkor az első kudarc után fel lehet hagyni a próbálkozásokkal. Ha azonban azt tűzzük ki célul, hogy „Igyekszem…”, úgy minden egyes alkalom, amikor teljesítjük a kitűzött célt, sikerélmény lesz számunkra. Ha mégsem jön össze, tekintsük továbbra is kihívásként! És ne feledjük: Az őszinte próbálkozás is érték!

Legyünk tisztában azzal, meddig ér a mi szabadságunk, és hol kezdődik mások szabadsága! A „Megtalálom életem párját!”, „Egy jobb munkahelyen fogok dolgozni!”, tipikusan olyan kijelentések, amik – bármennyire is sajnálatos – nem csak rajtunk múlik! Bár megpályázhatunk több állást, vagy eljárhatunk többet szórakozni, ettől még nem feltétlen fog ránk akadni a Nagy Ő, és nem biztos, hogy pont minket fognak felvenni a kiszemelt állásra. De ez már nem a hibánk…

Keressük meg az okokat, hogy az, amin változtatni szeretnénk, miért alakult ki bennünk. Nem elég elhatározni, hogy „Le fogok fogyni”, ha ennek oka például a mozgásszegény életmód, akkor azon is változtatni kell!

Ne szégyelljünk segítséget kérni! Keressünk olyan embereket, akik közel állnak hozzánk, és segíthetnek a kitűzött cél elérésében. Nincs lélekölőbb, mint egyedül izzadni egy konditeremben, és nem látjuk azonnal az eredményét. Ha fogy a motivációnk, sokat segíthet egy másik ember „húzása”, vagy egy elismerő, kedves szó. Ha a kitűzött cél komplikáltabb, keressünk fel bátran szakembert!

Tamás Gergely – filoterapeuta

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg többet a filoterápiáról (filoterapia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik