Élet-Stílus

Az egyik legnagyobb szilveszteri baki

Aki nem tudja hol van a határ, az könnyen a kórházban találhatja magát - főleg szilveszter éjjel.

A szilveszteri iszogatás hagyomány és erről az évnek ezen az egy napján még az amúgy korán fekvők sem szívesen mondanak le. Ahhoz, hogy még egy átmulatott este se érjen csúnya véget, és végződjön a kórházban, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk saját határainkkal, azzal, nálunk mennyi az elég – számol be az ötvenentúl.hu.

A mértéken kívül nagyon fontos az is, hogy tisztában legyünk az alkohol ránk gyakorolt hatásával. Azzal dietetikusok és táplálkozási szakértők is egyetértenek, hogy az alkohol méreg, még akkor is, ha kis mennyiségben akár jótékony hatása is lehet. Ettől függetlenül egyáltalán nem meglepő, hogy a túlzásba vitt fogyasztásának mérgezéses tünetei vannak másnap: a rosszullétet, az émelygést, a hányást avagy a másnaposságot az alkohol és a bomlástermékei okozzák.

Különösen szilveszter estéjén fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen következményei vannak annak, ha elveszítjük a kontrollt: nemcsak a másnaposságot, hanem sokkal súlyosabb következményeket is kockáztathatunk, a túlzásba vitt alkoholfogyasztásnak ugyanis mérgezés a vége, amit már csak orvosok tudnak kezelni. Épp ezért buli ide vagy oda, nem árt mértéket tartani, vagy ha már késő, legalább ismerjük fel, ha nagyobb a baj:

Az akut alkoholmérgezés könnyen felismerhető, hiszen jellegzetes tünetekkel jár:
szájon és orron át történő hányás,
zavart tudat,
eszméletvesztés,
verejtékezés,
puffadt arc,
zsibbadó végtagok,
gyenge és gyors pulzus,
kitágult pupillák,
felületes légzés.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a helyes alkoholfogyasztásról (Ötvenentúl.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik