Tech

Az alkoholszondát nem lehet becsapni

A bonbon és a jégkocka vagy a pénzdarab szopogatása mit sem segít, ha szondába kell fújni.

Főleg az ünnepek idején fordul elő, hogy amikor a rendőr behajol a kocsiba és érdeklődik, hogy ivott-e az autó vezetője szeszt, sokan azt mondják, hogy nem, és ha a kérdező alkoholszagot érez, az csak azért lehet, mert a sofőrt megkínálták bonbonnal.

S bár a leheletet ez megmagyarázhatja, az ilyen édességekben olyan kevés a szesz, hogy több doboznyival kellene elfogyasztani ahhoz, hogy attól mérhető legyen az alkoholszint. Ennél a mennyiségnél pedig már inkább a vércukor magas értéke okozhat egészségügyi zavarokat.

Szintúgy téves közhiedelem, hogy miközben a rendőrrel tárgyalni kezdünk, jégkockát kell rágcsálni. Ettől ugyan megfájdulhat a fogunk, de a szondába leheléskor nincs árulkodó jel. A hideg kilégzés alacsonyabb vérszintnek megfelelő alkoholértéket mutat, de az eltérés minimális és a korszerű szondák automatikusan 34 fokra korrigálják a hideg lehelet adta vérszintet.

Az Unióban sokan az euró egycentes érméjének szopogatására esküsznek. Elméleti alapja ennek a nézetnek, hogy a pénzdarab réztartalma semlegesíti a kilélegzett levegőben lévő alkoholt. Az érme felszíne két négyzetcentiméter, de a szájüreg és a garat 50 négyzetcentiméter, a felső légút további 500, a tüdő pedig 8 négyzetméter. A számokból talán egyértelművé válik, hogy ilyen hatásban nem bízhatunk.

Iszol vagy vezetsz. Nem kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik