Élet-Stílus

Honnan tudjuk, hogy kiégtünk?

Koncentrációs zavarok, állandósuló fáradtság, zárkózottság: akár figyelmeztető jelek is lehetnek.

A kiégés fogalma mára gyakorlatilag összenőtt a munkavégzés fogalmával. Sokan azt hiszik, a kiégés egy állapot, amiben az ember hirtelen akkor találja magát, ha túlhajtotta magát a munkahelyén, de szakértők szerint ez nem igaz. A Mindennapi Pszichológia cikkéből számolt be a hvg.hu arról, hogy a kiégés szindróma egy rövid, lelkes szakasszal indul, amikor az ember még odafigyel a környezetére, sőt a társaira is.

Az állandó stressz és a túlzott elvárások ezt követően érzelmi kimerültséghez vezetnek, melynek következményeként a beteg bezárkózik, nem veszi figyelembe kollégáinak az igényeit, álláspontját, végül pedig a rá váró feladatokat magányos farkasként, egyedül próbálja megoldani. A kiégett munkatársra jellemző, hogy elhamarkodottan, mérlegelés nélkül dönt, gyakran panaszkodik feledékenységre, koncentrációzavarra, ingerlékeny. A cikkből kiderül az is, hogy később a munkahelyen állandósuló állapot még a magánéletre is rányomja a bélyegét.

A szakértő kitért arra is, hogy az érzelmileg kimerült emberek sokkal hajlamosabbak a betegségekre, már csak azért is, mert a kiégés tulajdonképpen nem más, mint egy állandósult stresszállapot, ami összefüggésben állhat különféle szív- és érrendszeri betegségekkel, sőt a hirtelen szívhalállal is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Figyelmeztető jelek, hogy kiégtünk (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik