Élet-Stílus

Energiaital: miért nagy kockázat?

Több bennük a koffein, mint a kávéban, alkohollal keverve pedig különösen aggasztó a hatásuk.

Amerikai szakértők szerint a legnagyobb gondot a rágógumiízű italok koffeintartalma okozza: a többségben 70-200 milligramm koffein található, szemben a hagyományos főzött kávé 150 milligrammjával. Az energiaitalok esetében ehhez további hatóanyagok járulnak: guarana, taurin, gyógynövények, vitaminok: ezek a kutatók szerint egyrészt azért veszélyesek, mert van, hogy fel se tüntetik őket az ital dobozán, másrészt kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel és befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt a mentális állapotot is.

A befolyásoló hatást már Dániában, Norvégiában és Franciaországban is megfigyelték: itt be is tiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy italkísérletben a vizsgált patkányok bizarr viselkedésbe kezdtek, sőt öncsonkítást is megfigyeltek náluk. Azt az amerikai kutatók is megerősítették, hogy energiaital fogyasztás után valóban mindenkinél megnő a kockázatkereső viselkedés valószínűsége.

A szakértők a várható mellékhatások miatt azt javasolják, hogy sportolók egyáltalán ne fogyasszák, válasszák inkább a vizet és a sportitalokat, a nem sportolók pedig semmiképp se igyanak egy doboznál többet, és ne keverjék alkohollal.

AJÁNLOTT LINKEK:

Energiaitalok: amit elfelejtenek ráírni a dobozra (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik