Élet-Stílus

Koffeintúladagolást okozhatnak az energiaitalok?

Az alkalmankénti fogyasztás egy átmulatott éjszaka után, vagy vizsgaidőszakban még nem okoz bajt, ettől függetlenül érdemes aprólékosan elolvasni a csomagoláson álló feliratokat is.

Attól azonban, hogy a vásárló tüzetesen is megvizsgálja az összetevők listáját, rafinált húzással tartják távol az energiaital-gyártó cégek. A legtöbb ilyen energiabomba ugyanis sötét alapon sötét feliratokkal listázza az összetevőket, így előfordulhat, hogy a vásárló ahelyett, hogy kisilabizálná a listát, nagy mennyiségű cukrot, koffeint és vitamint fogyaszt el.

Az energiaitalok fogyasztását kis mennyiségben mindazonáltal nem ellenzik. A napi 300 mg koffein bevitele még a szakemberek szerint sem káros, egy kisebb doboz energiaitallal pedig összesen 75 mg koffein vihető be a szervezetbe. Aki azonban egy nagyobb doboz energiaital mellett voksol, az máris elfogyasztotta a napi megengedett koffein mennyiségének felét. Több doboz esetén pedig könnyen előfordulhat, hogy a koffeinbevitel meghaladja az 1000 mg-ot, ami kellemetlen tünetekhez vezet. A túlzásba vitt koffein nyugtalanságot, ingerlékenységet, idegességet, álmatlanságot, sőt függőséget is okozhat.

Ajánlott linkek:

Az energiaitalok rejtett veszélyei (Vital.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik