Élet-Stílus

Miben úszik a gyerek?

Jó, ha ez a kérdés minden szülőben felmerül, ha gyereke úszni kezd: már csak azért is, mert uszodai higiénia szempontjából még nem állunk olyan jól.

Minden szülőben felmerül a kérdés, ha gyermeke úszni kezd: már csak azért is, mert uszodai higiéné tekintetében jogszabályaink még elmaradnak az nyugat-európai szabályozástól.

Bár a vélt költségmegtakarítás miatt az uszodák higiénés gyakorlata jócskán elmarad az előírt szabályozás szintjétől, attól továbbra sem kell tartani, hogy olyan problémákkal kell majd szembesülniük az uszodákba járóknak, mint amilyenekkel a Nemzetközösségi Játékok résztvevőinek kellett. Az eseményt nemrég rendezték Új-Delhiben, ahol a vizes sportok résztvevőit váratlan körülmények sújtották: a versenyzőknek többek között madárürülékkel, bogarakkal és tollal is meg kellett küzdeni az uszodában, miközben a szervezők csak a szűrőrendszer meghibásodását ismerték el.

Diós András, a vízkezeléssel foglalkozó Dinax Kft. műszaki igazgatója elmondta, hogy hasonlótól Magyarországon egyáltalán nem kell tartani. Ettől függetlenül az uszodák vize számos, ma már szinte megszokott fertőzésért tehető felelőssé: amilyen a kötőhártya-gyulladás, bőrbetegségek vagy az uszodaszemölcs. A szakértő szerint annak ellenére, hogy a higiéniás technológia folyamatosan fejlődik, az elmúlt év mégis negatív tendenciát mutatott a fürdők tisztaságát illetően.

A fertőzések főleg a gyerekeket veszélyeztetik – véli a szakértő –, aminek a szülő úgy veheti leginkább az elejét, ha jó előre alaposan ellenőrzi az uszóda higiéniás körülményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik