Élet-Stílus

Szlovén borokat ihatunk Mátyás-kori pincében

A talán legkevésbé ismert szomszédunk borait kóstolhatjuk meg a hétvégén a Budai Várban a Királyi Borház és Pincemúzeumban, ahol a 250 féle bor között olyan kevésbé ismert nedűket ihatunk, mint a zelen vagy a refosk.

Szlovéniában három nagy régióban készítenek borokat: a Dráva-menti (Podravje), a Száva-menti (Posavje) és a Tenger-menti (Primorje) borvidékeken. Az országban 22 ezer hektáron 52 féle bort termelnek, amelyek 70 százalékát minőségi kategóriában adnak el. Az országos 80-100 millió literes termelésből egyébként mindössze 6,5 milliót exportálnak.

A Szlovén Bornapok beharangozójára két borászat mutatta be nedűit. Az egyik a nagytermelő a tenger-menti (Primorje) területről a Vipava, amely 3000 hektáron gazdálkodik, és két olyan borral is büszkélkedik, amit csak Vipava-völgyben állítanak elő, a pinelát és a zelent. Ők leginkább a redukciós eljárással készült illatos, gyümölcsös fehérekből kínálnak elérhető áron tisztességes kortyolni valókat, de habzóborokat, és vörösöket is tartanak a kínálatukban.

Szlovén borokat ihatunk Mátyás-kori pincében 1

Ugyanebből a borvidékről érkezett a Santomas is, de ők a különleges minőségre tették a hangsúlyt az ötödik generáció óta működő családi pincészetükben. A maguk 24 hektárja ugyan a Vipava mellett eltörpül, de a világ legjobb éttermeiben is kapni a Santomas borokat, így például Alain Ducasse (akinek éttermei Gordon Ramsay-t megelőzve 15 Michelin-csillagot kaptak) éttermeiben is. Náluk a borok nagy többsége a refosk típus, amelyből készül egyszerűbb rozsdamentes acéltartályban érlelt, és különlegesen magas minőségű is, amely Certeze néven kerül forgalomba, és a palackban 20 évig csak javul a minősége.

Ezekből tehát mindenképpen kóstolhat majd, ha valaki eljön a Királyi Borház és Pincemúzeumba pénteken és szombaton, ahol Szlovén Bornapokat tartanak, de mellettük közel harminc pincészettel és kétszázötven borral találkozhatunk itt.

Az esemény fényét emeli, hogy történelmi díszletek között kóstolhatunk majd. A Királyi Borház és Pincemúzeum ugyanis egészen IV. Béla király, a késő Árpád- kor idejéből is őriz falakat, boltíveket, de a felújított pincerendszerben megtekinthető még Mátyás király seborvosa palotájának bortárolásra használt pincéje is. A belépődíj elővételben 3000, egyébként pedig 3500 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik