Élet-Stílus

Veseelégtelenséget és idegkárosodást okozhat a vörösiszap

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint a vörösiszap veszélyesebb lehet, mint gondolnánk.

A szakértő a Lifenetworknek mondta el, milyen egészségkárosító hatása lehet az otthonokat elöntő vörösiszapnak a szervezetre. Dr. Zacher Gábor szerint nem az iszap radioaktív hatása miatt kell igazán aggódni, mert szerinte az elhanyagolható, sokkal nagyobb problémát okozhatnak az iszapban lévő fémoxidok. A szakértő szerint ezeknek az anyagoknak akut és krónikus hatásuk egyaránt lehet.

Zacher Gábor elmondta, hogy ha a mérgező fémek felszívódnak a bőrön keresztül, akkor idegkárosodást és veseelégtelenséget is okozhatnak. Emellett az vörösiszap lúgos vegyhatása sokkal jobban károsítja a bőrt, mint ha savas lenne: a bőrrel érintkezve az anyag elszappanosítja a zsírokat, és fájdalmasan kimarja a bőrt.

A szakértő rámutatott arra is, hogy folyékony állapota miatt most még kevésbé veszélyes az iszap, mert a mérgező anyagok így nem jutnak a levegőbe. Az iszapot most kellene gipsszel vagy ecetsavval feltakarítani, mert később, ha poros állagában lapátolják össze, akkor a mérgező anyagok sokkal jobban károsítják a szervezetet: a tüdőbe jutva krónikus fémmérgezést okoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik