Élet-Stílus

Hódítanak a mezítlábas futócipők

Könnyebben elkerülhetők az izomsérülések azokban a cipőkben, amik a kvázi mezítláb futást teszik lehetővé.

Dr. Daniel E. Lieberman a Harvard evolúcióbiológusa tanulmányt is írt, amiben a mezítláb és a cipőben futás élettani hatásainak különbségeit írta le. Ehhez éveken keresztül vizsgálta a futó sportolók lábát érő terhelést, a becsapódás erejét és a sportolók mozgását is. Kiderült, hogy a cipőben futóknak először a sarkuk érkezik a talajra, ami sokkalta károsabb, mintha először a talpuk elülső része érintkezne a talajjal.

A kutatók szerint a mezítlábas futás esetében a helyzet éppen fordított, ott a talp elülső része csapódik be először, ami csökkenti az izomzat és az ízületek károsodásának veszélyét. A mezítlábas futás ezen előnyét már néhány cipőgyártó is felfedezte, így már léteznek azok a cipők is, amelyek inkább egy keményebb talpú zoknira emlékeztetnek, mint egy klasszikus cipőre.

A Terra Plana nevű cég már 4 éve kifejlesztett egy mezítlábas stílusú futócipőt, mely könnyű, gumiból készült, és felépítése pedig követi a mezítelen talp vonalát. Nem mellesleg a Vivo névre hallgató cipő környezetbarát: felsőrésze egy ultrakönnyű, újrahasznosított PET-palackból készülő hálóból és újrahasznosított habból áll.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több infó a használatról és a gyakorlatról (Tudatos Vásárló)
Mezítlábas futócipők

Ajánlott videó

Olvasói sztorik