Élet-Stílus

Stresszre hamburger a legjobb

Egy friss nemzetközi felmérés szerint a hamburger és a többi gyorséttermi fogás sikerének hátterében főképpen a lustaság és a stressz áll.

A Synovate piackutató által 19 országban végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a mérleg nem túl kedvelt tárgy a fürdőszobákban. A megkérdezettek mindössze 15 százaléka áll hetente egyszer mérlegre, 22 százalékuk azonban gyakorlatilag az sem tudja, hogy van-e mérőeszköz a lakásban. A koreaiak, brazilok és argentinok ellenőrzik a testsúlyukat a legnagyobb odafigyeléssel: körükben 25-28 százalék azok aránya, aki legalább heti egyszer mérlegelnek. Az Egyesült Államokban a legnagyobb azok aránya, akik ezt naponta megteszik. Az átlagos 5 százalékhoz képest esetükben 12 százaléknyian ellenőrzik naponta, mit mutat a mérleg.

Az étrend-kiegészítőkben és a speciális diétákban csak kevesen hisznek. Fogyasztószerekkel a megkérdezettek 40 százaléka egyáltalán nem él, viszont 32 százalék próbálkozik csökkentett zsírtartalmú, 16 százalék alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekkel, míg 16 százalék a sportolásban bízik.

Lelki problémák és a stressz orvoslására viszont minden negyedik ember szerint gyógyír lehet valamilyen gyorséttermi ebéd, vagy egészségesnek nem igazán minősíthető rágcsálnivaló. Ez különösen az amerikaiakra (47%), a kanadaiakra (41%) és britekre (40%) igaz, akik úgy vélik, az élet túl rövid ahhoz, hogy bármit is megtagadjanak maguktól. Mindezt úgy, hogy a megkérdezettek 84 százaléka szerint ha egészségeset eszik, sokkal jobban érzi magát: erről a legtöbben Kolumbia, Egyiptom és Indonézia (95%) lakói nyilatkoztak – olvasható az ELTE-TáTK hírlevelében.

A gyorséttermek titka az intenzív és függőséget okozó ízekben rejlik, amiről a válaszadók csaknem harmada nem tud lemondani. Különösen nagy a gyorsétterem-rajongók aránya Szaúd-Arábiában (58%), az Egyesült Államokban (49%), Nagy-Britanniában (42%) és Brazíliában (44%).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik