Élet-Stílus

Áramot termel a kutyapiszok

A környezettudatos állattartásra szolgáltat példát egy amerikai kisváros, ahol lámpát működtetnek kutyapiszokkal.

Ma egyelőre még az sem feltétlenül magától értetődő, hogy a gazdi köteles feltakarítani kedvence után. Sok az olyan állattartó, akinek nincs ideje, kedve, energiája kutyája után elvégezni a takarítás nem túl bonyolult cselekvéssorát. Noha idehaza a környezettudatosság a lebomló zacskók használata a nylonszatyor helyett, Amerikában már ennél is jóval tovább mentek a környezettudatos gazdik.

Egy massachusettsi kutyapark ugyanis kutyagumit feldolgozva kapja a világítást. A Spark Park projektje a metán felhasználásán alapszik. A gazdinak csupán annyi a dolga, hogy egy nyilvánosan felállított tartályba ejti a végterméket, az ebben lévő baktériumok pedig maximalizálják a termelődő metán mennyiségét. A keletkező gázt aztán átvezetik egy másik tartályba, ami immár elektromos áramot állít elő a gázból, ezzel pedig világítani lehet.

A Spark Park-projekt keretében egyelőre egy köztéri lámpát világítanak, de az ötletgazdák már dolgoznak azon a popcornárus-modellen, ahol a működéshez szükséges energiát kutyapiszok termeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik