Élet-Stílus

Mi lenne a konyhánkkal, ha ellenőriznék?

Baróthy Zoltán
Baróthy Zoltán

2010. 09. 10. 11:26

A legújabb felmérések szerint hétből egy háztartási konyha nem felel meg a közegészségügyi előírásoknak.

A Los Angelesben végzett kutatás adatai szerint csak a konyhák 61 százaléka kapna A vagy B minősítést egy ellenőrzésen, a többi azonban még a C szintet is alig üti meg.

“Nem szeretném, hogy olyan otthonba hívjanak meg vacsorára, ahol a konyha még a C minősítést sem kapja meg” – nyilatkozta Dr. Jonathan Fielding, a Los Angeles Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója. Összehasonlításképpen, a Los Angeles megyei éttermek 98 százaléka A vagy B minősítést szerezne egy esetleges éttermi ellenőrzés során.

A mostani kutatás az elsők között mérte fel a civil háztartások élelmiszerbiztonságát. 2006-ban a megyei egészségügyi bizottság otthoni konyhabiztonsági programot indított, amely segítette az érdeklődőket az élelmiszerbiztonsági szabályok otthoni betartásában. Ezzel együtt egy online tesztet is összeállítottak, ami az éttermi ellenőrzések mintájára vizsgálta a konyhák állapotát. A kutatási eredmények alapját a 2006-2008 között kitöltött tesztek adták. A vizsgált konyhák közül 34 százalék kapott A minősítést, 27 százalék B-t, 25 százalékuk C-t, 14 százalékuk pedig ennél is rosszabbat.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 87 millióan betegszenek meg valamilyen élelmiszer miatt, ezek közül 371 ezren kerülnek kórházba, 5700-an pedig bele is halnak betegségükbe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.