Élet-Stílus

Katasztrofális lesz az idei borévjárat

Ami rossz – betegség, rothadás, jégeső – megtörténhetett a szőlővel, az bekövetkezett, így igen kevés lesz a szőlő, az abból préselt mustban pedig a cukorfok lesz alacsony. Van aki szerint végzetes a csapás, más úgy gondolja, csak egy gyengébb év az idei.

Katasztrofális lesz az idei évjárat – közöl szomorú próféciát Varga Péter, az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet vezetője a FigyelőNet kérdésére. Eddig ugyanis vagy kevés volt a szőlő és jó minőségű, vagy sok, de gyenge. Most azonban mind a mennyiség, mind a minőség jelentősen elmarad a korábbi évektől. „A maiak közül senki nem látott még ilyen rossz évet a bor szempontjából, mint az idei. Ami rossz megtörténhet a szőlővel, az idén bekövetkezett” – árnyalja még sötétebbre a képet a borász.

Cukorra is szükség lehet

Szerinte az sem jelent okot a reménykedésre, hogy nagyobb lesz a borok savtartalma, mert az éretlen szőlő savai nem azok, amiket szeretünk a borokban. Az is látható, hogy a must cukorfoka nem lesz elég, így arra is szükség lesz, hogy hozzáadott cukorral fokozzák ezt, amelyet az unió 1,5 százalékos szintig engedélyez is. Különleges esetekben, az EU külön engedélyével ezt további 0,5 százalékos mennyiséggel még ki lehet egészíteni. A borász úgy véli azzal is eléggé késlekedtek az illetékesek, hogy ezt kérelmezzék, hiszen nekik van olyan korai fajtájuk, a Csabagyöngye, amely már meg is jelent a piacon. Ennél ezt a kiegészítést nem tudták alkalmazni, de még mindig nem kaptak zöld utat a plusz cukorhoz (amit egyébként ők mustsűrítmény formájában adagolnak), pedig már javában folyik a szüret, és készül a többi bor.

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Az előzetes termésbecslés szerint maximum 400 ezer tonna szőlőt szüretelhetnek le idén Magyarországon, amely borra átvetítve azt jelenti, hogy a bortermelés 0,5-1 millió hektóliterrel elmarad a korábbi évekétől, és 3 millió hektoliter alatt marad. Hogy mennyivel, az még az elkövetkező hetek időjárásától függ. Az mindenesetre tudható, hogy a jelen időjárás nem igazán felel meg a gyümölcs érésének, és nagy szükség lenne pár meleg napsütéses napra – mondta el Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A borászati szakember szerint nincs arra megbízható adat, hogy a belföldi fogyasztás mekkora lenne, így azt sem tudja megmondani, hogy az idei termés fedezni tudja-e azt, mert 1989 óta ilyen statisztikát nem készítenek.

Az éves készlet, a behozatal és a kivitelt számbavételével végül kiszámítható egy olyan 3 millió hektoliteres belföldi fogyasztás, de igen nagy lehet a szórás, mert míg a Központi Statisztikai Hivatal legutóbb 260 ezer hektoliter behozatallal számolt, addig európai uniós és egyéb szakmai forrásokból értesültek arról, hogy csak Olaszországból több mint 400 ezer hektoliter érkezik. Külföldre viszont 600-700 ezer hektoliter megy. Az mindenesetre látszik, hogy idén alacsony lesz a mennyiség, de behozatalról majd csak a szüret után, a készletek felmérésekor kell gondolkodni.

Csak egy rossz évjárat?

A főtitkár szerint egyszerűen évjárat hatásról van szó, amikor is mindig változik a csapadék, és a napsütés mennyisége. Az ideiről csak 3-4 évvel később derül ki igazán, hogy milyen volt. Ráadásul borvidékenként más és más lehet, szőlőfélétől és borfélétől függően.

Az idei bor mindenképpen más karakterű lesz, mint az utóbbi éveké. Tavaly magasabb cukortartalmú, így alkoholgazdagabb borok voltak. Idén viszont élénkebb savérzetűek, amelyek lehetséges viszont, hogy zamatosabbak lesznek.

Azt mindenesetre lehet tudni, hogy az északi, észak-nyugati borvidékeken aránylag alacsonyabb a terméskiesés, addig a kunsági területen a megszokott szőlő fele lesz. Villányban pedig 25-30 százalékkal kevesebb szőlőre számítanak. A neves Polgár pincészettől Kaproncai Balázs a FigyelőNetnek elmondta, hogy ő mindig azt szokta mondani, hogy Villányban csak kiváló és jó évjáratok vannak. Ebben a kategóriában ő is csak jó évjáratnak nevezné az ideit. Ha azonban az idei év pozitívumairól kérdezzük, akkor ő sem tud mit felsorolni. „Nem lehet dicsekedni. Most lenne nagy szükség a meleg vénasszonyok nyarára, mert ilyenkor fejeződik be több villányi fajta érése, de három napja esik az eső.” Itt is arattak a betegségek. Nagyon nehéz volt a növényvédelem, és még a jégkár is jelentős volt. Szerinte egyedül annak lehet örülni, hogy most talán megkezdhetik a szüretet.

Ebben az évben talán azok a borászok úszhatják meg a legjobban, akiknél nem annyira számít a mennyiség – véli Kántor Endre, a Borravaló.hu szakírója. Hozamkorlátozással a magasabb minőség érdekében ugyanis a tőkéket úgy is lehet alakítani, hogy kevesebb szőlőfürt növekedjen rajtuk, így azokban koncentrálódik minden, amire a borhoz szükség lesz. Kántor Endre szerint biztosan nem lesz egy nagy évjárat a 2010-es. Jelentős volt a rothadás, és a betegségek is pusztítottak, és vannak olyan borvidékek is, ahol 80-90 százalékos a terméskiesés, de katasztrófáról sincs szó. Ő úgy emlékszik, hogy korábban, például a 2005-ös évben is hasonló volt a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik