Élet-Stílus

Meglépett a génkezelt krumpli

Egy engedély nélküli, génkezelt burgonya magjai keveredtek a már engedélyezett fajta közé Svédországban: a kísérleti stádiumban lévő növények mostanáig zavartalanul fejlődtek a szabadban, a környezetre gyakorolt hatásai nem ismertek.

A BASF német vegyipari óriáscég svéd leányvállalata a napokban informálta a skandináv ország agrárhatóságát arról, hogy a júniusban elvetett és legálisan termeszthető Amflora burgonya vetőmagjai közé egy engedély nélküli kísérleti fajta, az Amadea burgonya magjai keveredtek.

A növény ezért szántóföldeken is megjelent, holott Amadeának sem engedélye, sem környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatai nincsenek még – közölte a Greenpeace Magyarország. Félreértés ne essék, az Amflora is génkezelt faj, amelynek termesztését az EU engedélyezi

Egy is sok

A svéd cég szűk körben, kiválasztott partnerei számára értékesítette az Amflórát, a 680 ezer növény közé mindössze 47 darab engedély nélküli Amadea keveredett – mondta el a FigyelőNetnek Tömöri Balázs, a zöldszervezet kampányfelelőse.. Elhanyagolható mennyiségnek tűnik, de ebben az esetben még egy is sok: senki nem tudja biztosan megmondani, hogy milyen hatása van egy szabadföldön hónapokig növekvő, jórészt ismeretlen génmódosított burgonyának a környezetre.
A svéd hatóságok elrendelték az Amadea burgonya megsemmisítését a földeken, ám az által elszennyezett Amflora ültetvényekét nem. Felszólították ugyanakkor a forgalmazó és fejlesztő céget, hogy vizsgálja meg cseh- és németországi génmódosítottburgonya-földjeinek termését is, mert félő, hogy a génszennyezés más országokban szintén megjelent.

Semmi nem állítja meg

Az utóbbi idők egyik legfontosabb génszennyezési ügye volt, amikor 2009 őszén európai élelmiszerekben egy Kanadábaól származó, ott már 2001-ben betiltott genetikailag módosított lent lepleztek le.

Amerikában napvilágot látott kutatási eredményekből tudható, hogy az USA-ban a génmódosított repce gazdálkodói szándék nélkül is kiszabadult,szaporodik és terjed. Az Arkansasi Egyetem kutatói a szabad természetből begyűjtött 406 repcemintából 347-ben találták meg a megváltoztatott génállományt – áll a zöldszervezet közleményében.

Korábban írtunk a génmódosítással kapcsolatos kérdésekről és félelmekről. A részleteket ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik