Élet-Stílus

A nők és a feketék fájdalmát kevésbé csillapítják?

Iszonyú botrányt kavart Amerikában a felmérés, melynek tanúsága szerint a helyi orvosok nem egyformán csillapítják betegeik fájdalmát.

A Michigani Egyetem kutatóinak vizsgálatából derült ki, hogy ha Amerikában valaki fájdalmas betegséggel keresi fel háziorvosát és történetesen nő, vagy fekete, akkor nem kapja meg ugyanazt a hatásos kezelést, mint a férfiak, vagy a fehér bőrű páciensek. A Journal of Pain című magazinban nyilvánosságra hozott kutatási eredmény megjelenése után azonnal botrányt kavart.

A Michigan kutatói vizsgálatukhoz összesen 200, krónikus betegségük miatt állandó erős fájdalomcsillapításra szoruló kezelését tanulmányozták. A vizsgálathoz a kórlapokat alaposan kielemezték, megnézték, hogy a használt fájdalomcsillapítók mennyire feleltek meg a szakterület legjobbnak tartott és leginkább javasolt kezelési irányelveinek.

Carmen R. Green és munkatársai a kutatás végén azt tapasztalta, hogy a fekete bőrű páciensek 1,8 egységnyi gyógyszert kaptak a fehér bőrűek 2,6 egységnyi adagjához képest, sőt a nemek között is eltérés mutatkozott: a férfiak 30%-a kapott erős fájdalom esetén ópiumszármazékot, míg a nőknek csak 21%-a.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik