Tudomány

A varázsgomba enyhítheti a rákbetegek szorongását

A varázsgomba néven ismertté vált hallucinogén szer, a pszilocibin enyhítheti a rák utolsó stádiumában gyakran fellépő szorongást.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy rákbetegeknek egyetlen alkalommal közepes dózisú pszilocibint – az LSD-hez hasonló hatású hallucinogént – adva, azok mérhetően kevésbé voltak depressziósak az alkalmazás után hat hónappal, mint azok, akik placebót kaptak.

A kis létszámú vizsgálatban 12 rákbeteg vett részt, valamennyien jól tolerálták a kezelést.

Az eredmény újraéleszt egy korábban reménykeltően már az 1950-es években elindult kutatást. Az 1970-es években már úgy találták, hogy egyes páciensek hangulata jelentősen javult, szorongásuk enyhült a hallucinogének hatására.

Az LSD-vel végzett kutatások az 1970-es években, a szigorú amerikai szövetségi szabályozás miatt megszakadtak.

Mint Charles Grob (Harbor-University of California Los Angeles) hangsúlyozta, a szövetségi törvények jelenleg a varázsgomba bármely célú használatát tiltják. Ha azonban a szer hatékonynak bizonyul a végstádiumú rákos páciensek kezelésére, az amerikai szabályozóknak meg kellene teremtenie az alkalmazásához szükséges speciális feltételeket.

Grob hozzátette, hogy két további akadémiai intézetben – a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen és a New York-i Egyetemen – is folynak hasonló kutatások a varázsgombával.

AJÁNLOTT LINK:

A tanulmány kivonata (angol nyelven)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik