Élet-Stílus

Murray elszállt a US Openen

A brit nagy reményekkel felvértezve állt rajthoz Flushing Meadowsben, ám akárcsak tavaly, idén is elmaradt a várakozásoktól, és még mindig adós a kiugró teljesítménnyel. Fucsovics Márton a 32 közé jutott a juniorok között.

Sokak szerint Andy Murray törheti meg a „brit átkot”. A szakértők jóslata alapján a 23 éves skót szakíthatná meg a szigetországiak 1936 óta tartó negatív szériáját: Fred Perry 1936-os wimbledoni sikere óta nem termett babér.

Murray idén sem panaszkodhatott az eredményeire. Az Ausztrál Openen a döntőig viharzott, igaz, ott nem bírt a svájci Roger Federerrel, aki másfél évvel korábban is áthúzta számításait a 2008-as US Open döntőjében. Viszont 2010-ben, alig egy hónapja a montreali tornán Federert és a világelső Rafael Nadalt is elpáholta, joggal bizakodhatott.

Ám akárcsak egy éve, idén is idő előtt búcsúzott, Stanislas Wawrinka ugyanis útját állta a nyolcaddöntőben. A négyszettes csatában a svájci egyszettes hátrányt ledolgozva nyert négy játszmában; a találkozóra ugyanakkor – Murray mentségére – rányomta bélyegét a skót sérülése.

A tavaly a negyedik fordulóban a horvát cilic által kitessékelt negyedik kiemelt két alkalommal is segítséget kért. Másodszorra már a jobb könyöke is fájt, ám állítása szerint nem a bajai miatt szenvedett vereséget.

„Gőzöm sincs, hogy valaha is nyerek-e Grand Slam-tornát” – kesergett. „Akarom persze. De ha nem sikerül, akkor mi van? Ha mindent kiadok magamból, és az edzéseken is megfeszülök, és mégsem győzök, akkor csak annyira vagyok képes. Stanislas jobban játszott ma, és ezért nyert. Furcsa meccs volt. Megnyerhette volna az első játszmát, nem tette. Megnyerhettem volna a másodikat, elszúrtam. Onnantól kezdve szétesett a játékom.”

Murray hányattatásaival ellentétben a világelső Nadal esetében minden a legnagyobb rendben. A spanyol három sima játszmában múlta felül a francia Gilles Simont, és még mindig nem vették el az adogatását. Ráadásul ezúttal a rövidítést is elkerülte.

„A negyedik fordulóban vagyok. Ez jó hír – eddig játszmát sem veszítettem, ez még jobb. De van tennivaló bőven, és a játékom is javulhatna. Boldog vagyok, de ne felejtsük, ez még csak a harmadik forduló volt” – árulta el az első US Open-diadalára hajtó Nadal.

Fucsovics a 32 között
Fucsovics Márton bejutott a 32 közé az amerikai nyílt teniszbajnokság junior férfi egyesében, miután vasárnap kiélezett csatában legyőzte a cseh Lukas Vrnakot.

Az idei wimbledoni junior bajnok – aki tavaly párosban nyert a US Openen – elveszítette az első játszmát, ám nagy küzdelemben fordítani tudott. A 2. helyen kiemelt Fucsovics mellett Zsiga Máté (12.) és Babos Tímea (2.) indul egyesben a New York-i viadalon. Párosban Fucsovics Zsigával, Babos pedig az amerikai Sloane Stephensszel szerepel.

Zsiga és Babos közép-európai idő szerint hétfőn este lép pályára, míg a párosban kedd hajnalban kezd a két magyar érdekeltségű duó.

US Open, Flushing Meadows
– 22.6 millió dollár, kemény borítás
Férfiak, nyolcaddöntő:
Nadal (spanyol, 1.)-Simon (francia) 6:4, 6:4, 6:2
Wawrinka (svájci, 25.)-Murray (skót, 4.) 6:7, 7:6, 6:3, 6:3
Verdasco (spanyol, 8.)-Nalbandian (argentin, 31.) 6:2, 3:6, 6:3, 6:2
Ferrer (spanyol, 10.)-Traver (spanyol) 7:6, 6:2, 6:2
Juzsnij (orosz, 12.)-Isner (amerikai, 18.) 6:4, 6:7, 7:6, 6:4
Querrey (amerikai, 20.)-Almagro (spanyol, 14.) 6:3, 6:4, 6:4
Lopez (spanyol, 23.)-Sztahovszki (ukrán) 6:3, 4:0 – feladta
Robredo (spanyol)-Llodra (francia) 3:6, 7:6, 6:4, 2:1 – feladta

Nők, nyolcaddöntő:
V. Williams (amerikai, 3.)-Peer (izraeli, 16.) 7:6, 6:3
Clijsters (belga, 2.)-Ivanovics (szerb) 6:2, 6:1
Stosur (ausztrál, 5.)-Gyementyijeva (orosz, 12.) 6:3, 2:6, 7:6
Schiavone (olasz, 6.)-Pavljucsenkova (orosz, 20.) 6:3, 6:0

Junior férfiak, 1. forduló:
Fucsovics (2.)-Vrnak (cseh) 4:6, 7:5, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik