Élet-Stílus

A takarítás továbbra is a nőkre marad

Nem számít sokat, hogy olykor-olykor a férfiak is besegítenek: a házimunka kétharmadát továbbra is a nők végzik.

A házimunka mintegy kétharmadát továbbra is a nők végzik – derült ki egy osztrák felmérésből. Annak ellenére is így van ez, hogy ugyanezen felmérés szerint már az osztrák férfiak háromnegyede veszi a fáradságot, hogy alkalmanként kivigye a szemetet, vagy összesöpörje az előszobát. Meglepő, de ez az arány kétszerese annak, mint amit 30 évvel ezelőtt mértek: akkor még a férfiak kevesebb mint fele vágott bele a házimunkába.

Ettől függetlenül a teendők többsége a nőkre marad, ami az osztrák nőügyi és közszolgálati miniszter, Gabriele Heinisch-Hosek szerint azt jelenti, hogy valódi partneri munkamegosztásról még ma sem beszélhetünk. A házimunka-megosztásról készült felmérés rávilágított, hogy a mai nők átlagosan heti 66 órát töltenek munkavégzéssel, ebből 41% fizetetlen tevékenység. Nem meglepetés, hogy a férfiakra vonatkozó számadatok teljesen mások: ők heti 64,3 órát töltenek munkavégzéssel, amiből csupán 25% házimunka.

A statisztika hátterében a szakértők azt sejtik, hogy a férfiak az esetek többségében kiválasztják a nekik leginkább tetsző részt a házimunkában, főleg a főzésben, a bevásárlásban és a gyerekkel való játékban vesznek szívesen részt, míg a többi feladatot, amilyen a mosás, a vasalás, a nőkre bízzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik